Politiky v Ústí nad Labem rozděluje angažmá budoucího ředitele muzea u StB

25. březen 2015

Budoucí ředitel ústeckého muzea Václav Houfek byl na vojně evidovaný jako agent komunistické tajné služby. Tento fakt rozděluje místní politiky. Vedení města ale za výběrem ředitele stojí.

Nikdo z politiků nezpochybňuje Houfkovu odbornost, některým ale vadí zápis u Státní bezpečnosti. Agentem byl podle seznamu necelý půl rok - od června 1984 do prosince 1985.

Václav Houfek totiž sloužil u raketometného oddílu a měl úkoly, kde se dozvídal vojenská tajemství. To byl důvod, proč za ním přišel důstojník vojenské kontrarozvědky.

„Řekl, že předpokládá, že mu budu podávat hlášení, pokud se v mém okolí bude odehrávat něco podezřelého, co by mohlo vojenské tajemství ohrozit. V té době jsem s tím neměl žádný problém. Pokud se ty otázky důstojníka pro vojenskou kontrarozvědku dotkly lidí z mého okolí, tak jsem se snažil to zvládnout se ctí. Rozhodně jsem nebyl ten, kdo by za tím důstojníkem nějak aktivně chodil,“ vysvětluje Václav Houfek s tím, že tehdy ani netušil, že vojenská kontrarozvědka je součástí Státní bezpečností a že s tajnou službou už po vojně nejednal.

Stejné vysvětlení od něj slyšeli i radní. Primátor Josef Zikmund z ANO 2011 přiznal, že stál o to, aby se Houfek do výběrového řízení na ředitele přihlásil.

„Dokonce jsem ho na začátku přemlouval, aby vůbec vstoupil do výběrového řízení. Radní o tom všichni věděli. Uznali jsme, že tak, jak nám to popsal, že mu věříme. A že necítíme, že by tam byl nějaký problém, který by měl kolidovat s funkcí.“

Angažmá u komunistické tajné služby je podle primátora Zikmunda nutné posuzovat případ od případu. Stejný názor má i radní pro kulturu Jaroslav Achab Haidler z PRO! Ústí - byl i šéfem výběrové komise. Při pohovoru se ale o evidenci Václava Houfka ve svazcích StB nemluvilo a nevěděli o něm ani všichni členové komise.

„Ti, kteří se to dozvěděli, tak potom reagovali tak, že stejně by pana Houfka potvrdili, kdyby se na to dívali čistě z toho, o čem to výběrové řízení mělo být.“

Názory politiků na celou věc jsou různé

Odborné znalosti Václava Houfka nezpochybňují ani opoziční politici. Liší se jen v názoru, jestli by člověk evidovaný v seznamech StB měl zastávat vysokou veřejnou funkci.

„Vzhledem k tomu, kolik zla StB napáchala, tak je pořád aktuální, že by lidé, kteří byli bezprostředně spjati s touto organizací, tak by neměli zastávat takto relativně důležité veřejné funkce,“ myslí si Libor Turek z ODS.

Stejný názor má i Radim Bzura z TOP09 nebo Ústecké fórum občanů - za něj Jiří Madar doplnil:
„Obecně lidi, kteří s StB spolupracovali, jsou pro nás ještě horší než lidi, kteří vlezli do KSČ. Takže tahle situace je ještě horší.“

Komu naopak Houfkův zápis ve svazcích Státní bezpečnosti nevadí, jsou podle Pavla Vodseďálka komunisté. Sociální demokraté na dotazy Českého rozhlasu nereagovali. Václav Houfek bude ředitelem městského muzea od 1. dubna.

autor: hau
Spustit audio