Nekuřácký koutek v restauracích je podobný nesmysl jako močení do jednoho rohu bazénu

25. březen 2015

Nedokonalé oddělení kuřáků a nekuřáků v restauracích je stejně účinné, jako kdyby se třeba ve veřejném bazénu mohlo močit jen do jednoho rohu. O mnohých stavebních úpravách v restauracích to tvrdí odborník na odvykání kouření doktor Karel Urban.

Lidé se dělí na kuřáky a nekuřáky. Jsou situace, kdy soužití těchto dvou skupin není zrovna jednoduché.

MUDr. Karel Urban je pro úplný zákaz kouření v restauracích. Jak říká, z podstaty slova restaurace vyplývá, že je to místo pro obnovu fyzických a psychických sil.

Navrhuje rozlišovat restaurace, určené pro podávání jídla a pití, kde rozhodně kouření nemá být povoleno, a kuřárny, ve kterých se jídlo nepodává, ale primárně slouží k setkávání lidí, tzv. štamgastů. Otázkou zůstává zdraví personálu v druhém typu zařízení - proto i toto řešení není ideál, ale pouhý kompromis.

Čtěte také

Oddělení kuřáckých prostor od nekuřáckých považuje za mnohdy nedostatečné, a funkční asi tak, jako kdyby ve veřejném bazénu bylo povoleno močit jen do jednoho rohu.

Za současných podmínek doporučuje MUDr. Karel Urban použití elektronických cigaret. Faktem je, že kouření je velmi silná závislost, a mnoho kuřáků se jí nedokáže zbavit.

Výhoda elektronické cigarety pro kuřáka je, že ho zdravotně zatěžuje pouze nikotinem, a ne ostatními jedy vznikajícími při kouření. Navíc kuřákovo okolí není obtěžováno zápachem a zdraví lidí (kromě kuřáka samotného) není ohroženo.

S touto filozofií prý nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví, které považuje elektronické cigarety za menší zlo než cigarety běžné, a snaží se kouření vymýtit úplně.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.