Stovky horníků budou moci odejít do penze o pět let dřív. Schválila to vláda

O pět let dříve do penze půjde víc horníků než doposud. Návrh ministerstva práce, který to umožní, schválila vláda. Dřívější odchod do důchodu se nově bude týkat všech havířů, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali stanovený počet směn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Dřívější odchod do důchodu má podle zástupců koalice pomoct s vypořádáním se s chystaným uzavíráním dolů.

„Příspěvek vlády ke zmírnění sociálního napětí, které v tuto chvíli existuje v regionech, kde probíhá těžba uhlí,“ hodnotil změnu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Podle předsedy Odborového svazu hornictví, geologie a naftového průmyslu Jana Sábela jsou čeští horníci v Evropě raritou a chodí do důchodu pozdě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na 350 horníků může odejít do penze o pět let dřív. Schválila to vláda na návrh ministerstva práce

„Kdyby to bylo v Polsku, tak by to bylo dokonce už ve 43 letech po odpracování 25 let. Podobně je to v Rumunsku. Na Slovensku je to v 55, v Německu v 50 a podobně. My jsme takovou raritou vůbec v Evropě,“ upozornil Sábela.

Zatím mohli do důchodu dřív jenom ti, kteří potřebné hodiny pod zemí strávili do konce roku 2008.

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by díky změně pravidel mohlo letos odejít do předčasného důchodu na 50 havířů.

„Množství lidí, kterých se to týká, je relativně malé. Celkově se jedná asi o 350 lidí, protože když v roce 1993 začali ti nejmladší, tak těm už je dnes 40 let. To znamená, že ani ten náklad na státní rozpočet není tak vysoký,“ upřesnila ministryně.

Lenka Jansová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme