Vládní koalice se dohodla na parametrech návrhu zákona o registru smluv

Vláda připravuje pro úřady novou povinnost. Budou muset zveřejňovat smlouvy na internetu. Dohodlo se na tom vedení vládních stran na koaliční radě. Registr má zprůhlednit hospodaření s veřejnými penězi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie

Strakova akademie | Foto: Tomáš Adamec

„Budou se zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun,“ řekl po jednání koaliční rady předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Malé obce budou mít dvouleté přechodné období pro zveřejňování. Teprve po dvou letech začne platit sankce neplatnosti.“

„Poslední otázka, kterou je třeba vyřešit – a vyřešíme to do úterý, je, kdo bude registr zřizovat, organizovat a vést. Máme tři varianty: ministerstvo vnitra, ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj,“ dodal Sobotka.

Kamenem úrazu je retroaktivita

Podle koaliční verze by měly úřady a státní firmy zveřejňovat nově uzavřené smlouvy. Představitelé vládní koalice se ale zcela nedohodli na sporné povinnosti zveřejňovat i dříve uzavřené smlouvy státních institucí.

"Nedokázali jsme se dohodnout na zveřejňování živých smluv, naše hnutí na tom trvá. Dohodli jsme se, že podáme tento pozměňovací návrh až na konkrétním jednání ve Sněmovně," uvedl místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

"V okamžiku, kdy uplatňujete retroaktivitu, zaděláváte si na velký problém, my zastáváme názor, že to může jít i proti ústavě, chceme řádnou právní analýzu," řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Stát chce zavést registr smluv. Povinnost by se týkala i úřadů

Číst článek

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme