V nové hře pražského Divadla Komedie zmizí smrt ze světa

V Divadle Komedie dnes smrt zmizí ze světa. Právě o tom je nová inscenace zdejšího šéfa Vojtěcha Štěpánka, která vychází z knihy Pavla Göbla. Göbl byl za tento absurdní příběh o životě, smrti a nesmrtelnosti nominovaný na Cenu Josefa Škvoreckého a brzy potom knihu přetvořil i na filmový scénář a rozhlasovou hru. Teď se jeho text ve světové premiéře dostává na divadelní prkna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Komedie v Praze

Divadlo Komedie v Praze | Foto: Filip Jandourek

Emil a Dušan jsou kamarádi z ostravských uhelných skladů. Společně chodí do hospody, společně pijí pivo a spolu také řeší podivnou situaci, která okolo nich právě nastala.

Z neznámých důvodů totiž ze světa zmizela smrt. A tak lidé klidně skáčou z desátého poschodí a děti si jen tak z legrace propichují krky nůžkami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém představení Divadla Komedie "Penis pravdy" natáčela redaktorka Klára Fleyberková

Inscenace se jmenuje Penis pravdy, stejně jako knižní předloha. Na její dramatizaci Vojtěch Štěpánek spolupracoval i s autorem knihy Pavlem Göblem.

Vycházel při tom ze zatím nerealizovaného filmového scénáře, který už podle knihy vznikl, i když pro divadlo prý bylo třeba příběh hodně „osekat“, aby mělo potřebný rytmus.

„Film si můžete pauznout a knížku můžete odložit, ale divadlo začne a mělo by pokud možno v dohledné době skončit,“ poznamenal Štěpánek.

I přes toto osekání nezmizel ostravský dialekt. Představitel jedné z hlavních rolí Jiří Racek se na něj prý poctivě připravoval.

„Když to potom třeba slyším někde ze záznamu, tak mě ta moje trošku tahá za uši, ale poslouchal jsem třeba Deníky Ostravaka, aby se to zažilo do tý hlavy,“ přiblížil Racek.

Dialekt však nemá v příběhu příliš vyčnívat – což se podle Vojtěcha Štěpánka nakonec povedlo. „Myslím, že se nám podařilo tu ostravštinu úplně upozadit a nedělat z ní žádnej humor, ale základní výrazivo,“ dodal Štěpánek.

Jak se herci Divadla Komedie s ostravským dialektem vypořádali, uvidí diváci už dnes večer.

Klára Vičíková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme