Na jižní Moravě se koná rozsáhlé cvičení výpadku elektřiny, pocítí to i veřejnost

Jihomoravští záchranáři, nemocnice, dopravci a úřady dnes od 7 hodin zkoušejí, jaké je to fungovat bez elektrické energie. I když energetici výpadek elektřiny pouze simulují, cvičení pocítí i veřejnost. Třeba v Brně na třech rušných křižovatkách dopravu řídí policisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrické vedení

Elektrické vedení | Foto: Jana Matznerová

Krizové štáby po celém kraji přes den teoreticky zkouší, jak jsou města na mimořádnou událost připravené.

„Příprava tohoto vlastního jihomoravského cvičení trvala několik měsíců,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Na některých křižovatkách v Brně přestaly fungovat semafory. Dopravu řídí regulovčíci. Hasiči nacvičují vyprošťování osob z výtahu na jihomoravském krajském úřadě. Celkem se během dne do cvičení se zapojí asi 40 organizací.

Podle energetiků je nejdůležitější v případě takzvaného blackoutu dodat co nejrychleji elektřinu do klíčových budov – například nemocnic nebo na benzinové stanice. K tomu lze na jižní Moravě využít předem vytipované provozy.

„Například SAKO Brno, teplárna Brno, teplárna Hodonín a podobně,“ doplňuje mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Podle Váchy je však blackout situace, která v Česku ještě nenastala.

„Tady se bavíme o rozpadu komplet celé soustavy. Takže to dát dohromady potom, to není otázka hodin, ale to skutečně zabere několik dní, takže tam je potřeba si uvědomit, že blackout je něco, co přesahuje možná i rámec naší představy,“ řekl Vácha.

Tomáš Jelen, kov, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme