Saúdská armáda bombarduje rebely v Jemenu, zemřely desítky civilistů

Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili v noci na dnešek vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Podle světových agentur umírají při leteckých úderech saúdských letadel civilisté. V metropoli Saná zahynulo 13 lidí, včetně žen a dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saúdská Arábie a její spojenci zahájili vojenské operace, včetně leteckých úderů v Jemenu

Saúdská Arábie a její spojenci zahájili vojenské operace, včetně leteckých úderů v Jemenu | Zdroj: Reuters

Jednotkám loajálním jemenskému prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu se zatím podařilo dobýt mezinárodní letiště v Adenu na jihu země, které bylo dosud v rukou rebelů.

Vzdušné bombardování probíhalo podle agentury AP v noci v oblasti Saná. Podle televize Al-Arabíja chystají spojenci i pozemní operaci. Saúdská Arábie až do odvolání pozastavila civilní provoz na letištích na jihu země, kde sousedí s Jemenem.

Jemen kvůli operaci zavřel všechny hlavní přístavy. „Všechny hlavní přístavy byly ve čtvrtek uzavřeny kvůli rostoucímu konfliktu,“ řekl agentuře Reuters zdroj z jemenského průmyslu. Místní zdroje v Jemenu uzavření přístavů potvrdily.

Podle televize Al-Arabíja vyslala Saudská Arábie do akce 150 tisíc vojáků a 100 bojových letounů, Rijád to ale nepotvrdil. Účelem operace, za kterou stojí koalice deseti států, je podle saúdského velvyslance v USA "ochraňovat a hájit legitimní vládu".

Kromě Saúdské Arábie se akce účastní ještě Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. Egyptský ministr zahraničí krátce po zahájení úderů uvedl, že jeho země poskytuje politickou a vojenskou podporu. Pákistán, jenž je strategickým spojencem Saúdské Arábie, nyní podle ministerstva zahraničí zvažuje žádost Rijádu o poskytnutí vojáků.

Írán žádá zastavení útoků

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf operaci odsoudil s tím, že podle něj povede jen k dalšímu krveprolití.

„Útoky pod vedením Saúdské Arábie by měly okamžitě přestat. Porušují suverenitu Jemenu. Uděláme vše pro to, abychom situaci v Jemenu dostali pod kontrolu,“ řekl Zaríf agentuře ISNA.

Šíitský Írán podle některých západních i jemenských pozorovatelů poskytuje rebelům peníze a výcvik, a chce tak dostat Jemen pod svou kontrolu. Teherán to ale popírá.

Saúdská Arábie akci před jejím zahájením konzultovala se Spojenými státy a věděl o ní i prezident Barack Obama. Mluvčí Bílého domu uvedl, že USA poskytují logistickou a zpravodajskou podporu. Přímo se však Washington do akce nezapojí.

Prezident Hádí v úterý v souvislosti s vyostřující se situací v zemi požádal Radu bezpečnosti OSN o okamžitou vojenskou pomoc. Hlava státu našla v únoru útočiště v Adenu poté, co rebelové ovládli Saná a krátce prezidenta drželi v domácím vězení.

Právě obavy z možného útoku povstalců na Aden, kvůli nimž se prezident ve středu ukryl na neznámém místě, byly jedním z důvodů pro rychlé zahájení akce. Ta je podle saúdského ambasadora v USA odpovědí na Hádího žádost a je v souladu s pravidly OSN a Ligy arabských států.

Ceny ropy prudce stouply

Cena severomořské ropy Brent stoupla o více než čtyři procenta poté, co Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Tím prochází klíčová cesta pro dodávky ropy z Blízkého východu do Evropy, píše agentura Reuters.

Kolem 12:20 SEČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 2,32 dolaru na 58,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila rovněž o více než dva dolary na 51,31 dolaru za barel.

Vojenská situace v Jemenu | Foto: ČTK

ČTK, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme