Podle prezidenta je těžba uranu možná, pokud se vyplatí a neohrozí zásoby pitné vody

26. březen 2015

Těžba uranu byla hlavním tématem, které zmínil prezident Miloš Zeman při návštěvě Českolipska. Stráž pod Ralskem, město, které bylo s těžbou uranu úzce spjato, bylo totiž další zastávkou hlavy státu na cestě po Libereckém kraji.

Prezident Miloš Zeman je pro využívání zásob uranu, stejně jako je pro další rozvoj jaderných elektráren. „Česká republika dosud preferuje jadernou energii a já pevně doufám, že u této preference zůstane a nepodlehne takzvanému solárnímu šílenství. S jadernou energii souvisí i vytěžitelné zásoby uranu," řekl prezident. Budoucí těžba je podle něj možná v případě, že se ekonomicky vyplatí a nebude ohrožovat zásoby pitné vody.

„Stejně tak, jako jsou důležité zásoby uranu, hnědého uhlí a řady dalších, tak jsou důležité i zásoby kvalitní pitné vody. Tu bychom rozhodně neměli otravovat jedy jenom proto, abychom jiné zásoby vytěžili," uvedl prezident. V rámci návštěvy poté navštívil i Akademii vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem včetně cvičné cely. Na setkání s obyvateli Mimoně pak odpovídal i na otázky, týkající se případného znovuzavedení povinné vojenské služby.

„Podporuji na dobrovolné bázi tříměsíční výcvik českých mužů a budou-li si to přát, tak i českých žen. Je to něco podobného jako švýcarské milice nebo americká domobrana." Prezident Miloš Zeman dnes zakončí návštěvu Libereckého kraje v Turnově, kde mimo jiné navštíví jeden ze závodů v průmyslové zóně.

Spustit audio