Přesuny sovětských vojsk u nás probíhaly nepřetržitě a bez ohlášení, vzpomíná vojenský historik

26. březen 2015

Průjezd amerického vojenského konvoje Českem vzbuzuje velkou debatu i emoce. To inspirovalo server Hlídací pes, aby zjistil, co u nás způsobily přesuny vojsk minulosti.

Bádání historiků Prokopa Tomka a Ivo Pejčocha ukázalo, že za období od 1. ledna 1969 do 21. června 1991 zahynulo v Česku v důsledku autonehod způsobených přesuny sovětské vojenské techniky 248 lidí, což je asi jedna oběť za měsíc.

„Přesuny probíhaly nepřetržitě, každý den byly nějaké menší či větší,“ uvedl v Ranním Plusu historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Šlo nejen o přejezdy na výcviky nebo na střelnice, ale probíhaly i přesuny spojovací a zásobovací, dodal.

Tehdejší československá vláda o přesunech informována nebyla, s výjimkou událostí jako byla vojenská cvičení. V ostatních případech přesuny probíhaly za běžného provozu.

„Československá strana se vždy snažila, aby byla o přesunech předem informována, ale Sověti to vždy tvrdě odmítali,“ vysvětlil Tomek.

Největší aktivita sovětských vojsk nebyla kupodivu v jižních a západních oblastech republiky, přestože by se zdálo, že sem sovětská armáda přišla kvůli obraně směrem na západ.

„Bylo to hlavně v pruhu od severních, středních a východních Čech do severomoravského kraje a dál na Slovensko, například v okolí Zvolena,“ připomněl historik.

Probíhaly i „černé jízdy", tvrdí historik

Úmrtí spojená s pohybem vojenské techniky souvisela spíše s pohybem těžkých nákladních vozidel než tanků.

„Byla prostě příliš velká na provoz na zdejších komunikacích za běžného civilního provozu. Nelze také říci, že všechny nehody byly z viny sovětské strany, část viny na nehodách nesli i českoslovenští občané,“ doplnil Tomek.

Podle něj byla rizika přesunů pro občany veliká. „Vše probíhalo bez předběžného upozornění, za běžného a poměrně hustého provozu. Problémem byl i často špatný technický stav vozidel.“

Ani vojáci nebyli leckdy dobře připraveni a odpočati. „V sovětské armádě vojáky silně přetěžovali, vojáci často neměli čas ani spát, není divu, že došlo k nějaké nehodě.“

Mezi poměrně častou příčinu autonehod patřily i nepovolené výjezdy.

„Byly různé černé jízdy, kdy si vojáci svévolně vzali auto, a třeba pod vlivem alkoholu jeli mimo kasárny,“ připomněl nedávnou přítomnost sovětských vojenských sil na našem území Prokop Tomek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio