Celníci zajistili v Brně 40 tisíc litrů pančovaného vína za milion korun

Skoro 40 tisíc litrů pančovaného vína za milion korun zajistili celníci v pondělí v Brně. Víno bylo v téměř 20 tisících plastových lahvích připravených k distribuci. V souvislosti s případem celníci zadrželi a předali policii dva cizince, kteří jsou v cele předběžného zadržení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celníci zajistili v Brně téměř 40 tisíc litrů pančovaného vína

Celníci zajistili v Brně téměř 40 tisíc litrů pančovaného vína | Zdroj: ČTK

„Víno bylo někde pokoutně vyrobeno a pak nalahvováno do plastových lahví s etiketami výrobce vína, který o tomto zboží neměl ponětí. Případ je teprve v počátku vyšetřování,“ uvedla mluvčí brněnského celního úřadu Lada Temňáková.

Pančované víno našli celníci v jednom z brněnských skladů. Šlo o bílé i červené víno, kterým byly naplněny dvou a 2,5litrové plastové lahve. Navíc zajistili dodávkový vůz, který dva cizinci používali k přepravě tisíců litrů vína.

„Jde o mimořádný případ. Tak velký objem pančovaného vína jsme již dlouho nezajistili,“ dodala mluvčí.

Pančované víno z Brna bylo v téměř 20 tisících plastových lahvích | Foto: ČTK

Cizinci jsou podle ní podezřelí přečinu porušování práv k ochranné známce a jiným označením. Celní správa byla podezřelým na stopě od konce minulého roku.

Novela vinařského zákona

Proti černému trhu s vínem a jeho falšování bojují čeští vinaři, kteří dnes o problému jednali v Břeclavi s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Znamená to potencionální ohrožení pro zdraví spotřebitele, to víno se ředí, pančuje. Já bych byl velmi nerad, aby v oblasti vína došlo k podobné aféře, jako jsme zažili s metanolem na Zlínsku,“ řekl premiér Sobotka.

Dalším podvodům by měla zabránit chystaná novela vinařského zákona. Počítá s tím, že sudová tuzemská vína budou moci vinaři prodávat pouze v takových obalech, které nelze znovu naplnit.

„Budou taková pravidla, aby zákazník nemohl být maten nebo přímo klamán,“ potvrdil prezident českého Svazu vinařů Tibor Nitray.

ČTK, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme