ČNB neukončí intervence dříve než ve druhé polovině roku 2016

Bankovní rada České národní banky dnes uvedla, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině 2016. Zároveň zopakovala, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen a obnovení rizik deflačního vývoje ekonomiky je připravena posunout kurzový závazek ze současných 27 korun za euro. Koruna po tomto vyjádření oslabuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Podle guvernéra centrální banky Miroslava Singera se pravděpodobnost dalšího možného oslabení koruny proti únorovému zasedání bankovní rady výrazně zvýšila.

„Česká národní banka je stále v souladu s tím připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence. ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve, než ve druhém pololetí roku 2016,“ řekl guvernér Singer po jednání bankovní rady.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČNB hodlá i nadále udržovat českou korunu v kurzu okolo 27 korun za euro. Aktivity centrální banky komentoval hlavní ekonom Era Jan Bureš

Při rozhodování o dalším možném oslabení koruny centrální banka zohlední několik klíčových faktorů, především inflaci a vývoj domácí poptávky. Do toho se ale ještě promítne vývoj cen ropy, které ovlivňují ceny pohonných hmot v Česku. Právě ty totiž mají velký podíl ve spotřebitelském koši, a pokud zlevní, má to přímý vliv na inflaci.

V případě, že se inflace bude držet kolem nuly, ČNB tuto úroveň bude nějaký čas tolerovat. To znamená, že nepřistoupí k dalším intervencím. Ekonomové pro tento rok většinou očekávají růst inflace v rozmezí od 0,5 do 1 procenta, což je pod cílem, který si stanovila ČNB.

Koruna po vystoupení guvernéra Miroslava Singera oslabuje proti euru i dolaru. Dolar je opět za 25 korun a euro za zhruba 27,50.

Prezident: Můj nesouhlas se prohlubuje

Podle analytiků se slovní reakce daly očekávat. Kritikům se nelíbí ani tento způsob oslabení měny. Patří mezi ně hlavně prezident Miloš Zeman. „Jedná se o verbální intervenci a mohu jenom dodat, že můj nesouhlas se prohlubuje,“ uvedl.

Podle hlavního ekonoma Era Jana Bureše spotřebitelé v běžném životě aktivity centrální banky příliš nepocítí.

„Podle mého názoru se guvernér Singer spíše než na spotřebitele snažil v tuto chvíli mířit na spekulanty na finančních trzích, kteří koketovali s myšlenkou otestovat schopnost a odhodlanost ČNB skutečně bránit tu slabou korunu na hranici 27 korun za euro,“ poznamenal Jan Bureš a doplnil:

Přehrát

00:00 / 00:00

ČNB by mohla ještě výrazněji intervenovat ve snaze oslabit korunu. Téma pro Jana Wiesnera, šéfa Konfederace zaměstnavatelských svazů

„Co se týká přesahu na spotřebitele, tak si myslím, že v tuto chvíli tam žádný výrazný nebude; neočekávám, že by mělo nastartovat nějaké zásadnější, dlouhodobější oslabování české měny.“

Zaměstnavatelské svazy vnímají zásahy k oslabování koruny se smíšenými pocity, řekl Radiožurnálu předseda jejich konfederace Jan Wiesner.

„Samozřejmě pro toho, kdo exportuje, je to výhodné. Ale pro toho, kdo je závislý na importu komponentů, materiálu nebo zboží, tak je to samozřejmě nevýhodné. Podle ohlasů z naší členské základny je to tak půl na půl,“ uvedl Wiesner.

„Potom samozřejmě je ještě strach z toho, co bude, až z těch intervencí vystoupíme. Protože si myslím, že konkurenceschopnost se tímto nezíská,“ doplnil.

Úrokové sazby zůstaly na stejné úrovni

Podle analytika Akcenty Miroslava Nováka je centrální banka výhledově připravená korunu dál oslabovat.

„V případě, že bychom se dostali někam k hodnotám, které byly k vidění před týden, tedy 27,20, tak si myslím, že by centrální bankéři opět mohli nějakým způsobem v nadcházejících týdnech slovně intervenovat, aby kurz vyhnali právě do těch vymezených 27,50 nebo 28,“ řekl Českému rozhlasu.

Bankovní rada ČNB také rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Po dnešním zasedání rady o tom informoval mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta.

mta, Jan Beneš, bre, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme