Americké vojáky čekají při průjezdu Českem protesty i koncerty

Americký vojenský konvoj se pomalu blíží k českým hranicím, které by měl překonat o víkendu. Průjezd kolony přes území České republiky dál rozděluje politickou scénu i veřejnost. Zatímco odpůrci svolávají protestní shromáždění, příznivci připravují doprovodné akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci z amerického konvoje se po cestě setkávají s veřejností

Vojáci z amerického konvoje se po cestě setkávají s veřejností | Zdroj: Reuters

Cesta přes Polsko se zatím obešla bez incidentů. Došlo pouze k lehčí nehodě, když do jednoho z amerických transportérů narazil řidič osobního vozu. Nikomu se ale nic nestalo.

Poláci už průjezd konvoje neprožívají tak intenzivně jako na začátku týdne. Většinou o něm informují jen místní média v kraji, kudy se kolona zrovna pohybuje. V Polsku je totiž i tak přítomno několik set amerických vojáků, kteří běžně cvičí se svými polskými kolegy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průjezdu americké kolony mluvili zakladatel občanského sdružení Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil a publicista Pavel Šafr

Názory českých politiků na americký konvoj se různí. Komunisté jsou ostře proti, podle nich měla o průjezdu rozhodnout sněmovna.

Podle TOP 09 to ovšem nebylo nutné. I když američtí vojáci v Česku také přenocují, stále se prý jedná o přesun, a podle Ústavy má v takovém případě pravomoc rozhodnout vláda.

Předseda strany Karel Schwarzenberg považuje souhlas s průjezdem za známku toho, že si Česká republika váží spojeneckých závazků vyplývajících z členství v NATO.

„Pouze spojence, který je spolehlivý, berou spojenci vážně a budou ho taktéž bránit. Spojence, který je nespolehlivý, který se vytáčí, toho odepíšou. To si musíme vyjasnit. Takže je opravdu nutné vyjádřit jasné české stanovisko, že dodržujeme své závazky, že jsme věrní a spolehliví spojenci,“ vysvětlil.

Historická technika i koncerty

Ruzyňská kasárna, kde by měli Američané přenocovat, jsou součástí Prahy 6. Její starosta Ondřej Kolář z TOP 09 ujistil, že příjezd konvoje do hlavního města nezpůsobí dopravní kolaps. Kasárna jsou totiž jen asi půl kilometru od dálnice. Po dobu přítomnosti vojáků také bude na radnici vlát americká vlajka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký vojenský konvoj se blíží k českým hranicím. Chystají se protesty i slavnostní uvítání

Některé občanské iniciativy dnes zveřejnily podrobnosti k akcím, které na podporu konvoje chystají. Americké vojáky chtějí přivítat například motorkáři nebo členové klubů vojenské historie. V úterý se v Praze uskuteční dva koncerty, jeden přímo u ruzyňských kasáren.

„Naši přátelé jedou od našich přátel přes naše území k našim přátelům. Nelíbí se nám, že by na ně tady měl někdo plivat. Rozhodně nevyzýváme k žádnému střetu s odpůrci. Pro nás je důležité, abychom jako Česká republika nevyslali o sobě do světa signál, že jsme proti Američanům, že jsme proti Severoatlantické alianci, a že tudíž podporujeme agresivní politiku Kremlu,“ vysvětlil za organizátory Pavel Šafr ze Svobodného fóra.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Uvítání pro americké vojáky chystají zástupci iniciativ například také v Olomouci, Náchodě nebo v Liberci a Vyškově, kde by měli vojáci nocovat. Právě ve Vyškově se dnes konal poklidný protest proti přenocování vojáků, který uspořádala místní KSČM. Zúčastnila se ho asi třicítka lidí, organizátorům šlo ale hlavně o sběr podpisů pod petice.

K odpůrcům konvoje patří také Jiří Vyvadil, zakladatel občanského sdružení Přátelé Ruska v ČR.„Je to hloupá akce, která se pro Česko nehodí,“ tvrdí. Celou akcí se podle něj navíc otevřela otázka, zda má Česko být v NATO, nebo ne. „A já říkám, že ne,“ dodává.

Vít Pohanka, Jana Čermáková, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme