Žďárští rybáři založili v líhních novou generaci pstruhů

Líhně na sádkách Kinského rybářství ve Žďáru nad Sázavou jsou nyní plné milionů oplodněných jiker pstruhů, marén a dalších druhů ryb. Jikry, které plavou ve vodě s tou správnou teplotou, se musí několikrát denně kontrolovat. Než však z malých jiker vyrostou dospělé ryby, potrvá to ještě mnoho měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Líhně na sádkách Kinského rybářství ve Žďáru nad Sázavou

Líhně na sádkách Kinského rybářství ve Žďáru nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

„V rybí líhni inkubujeme jikry síhů, což je maréna. Na uzavřeném okruhu inkubujeme pstruha duhového. Máme jarní formu pstruha duhového,“ vysvětluje vedoucí Kinského rybářství Petr Kulhánek.

Jikry plavou v kaskádovitě uložených aparátech. Po šesti týdnech se z nich vyklubou malé rybičky.

„Díky tomu, že máme uzavřený okruh, kde voda cirkuluje a dá se přihřívat, můžeme vývoj zrychlit nebo zpomalit, takže přírodu trochu klameme,“ pokračuje Kulhánek.

Oplodněné jikry se tady vyvíjejí od února po umělém výtěru. To se oddělí mlíčáci a jikrňačky. Jikrňačky se pak přenesou do vody s anestetikem, aby se načas uspaly, a z každé uspané ryby pak rybáři vymačkají jikry.

Přehrát

00:00 / 00:00

V líhni na sádkách Kinského rybářství ve Žďáru nad Sázavou natáčela Hana Mikulincová

„Potom se na to stříkne mlíčí, oplodní se to. Jikry se pak dají do lavoru, kde se chvilku proplachují a dají se na aparát. Druhý den se přeberou mrtvé neoplozené jikry. Pak už jikra musí do poloviny vývoje ležet na aparátu,“ vysvětluje vedoucí rybářství.

Je to jako v přírodě, kdy v potoce zapadne jikra mezi kameny a nehnutě leží. Hýbat se může až ve druhé polovině svého vývoje, kdy plůdky vstřebávají žloutkové váčky, které jim dala příroda do vínku, pokračuje Petr Kulhánek:

„Voda jde zespoda na ně, takže rybička je nadlehčovaná, leží a tráví svůj batůžek na cestu životem. Až ho stráví, začne plavat a přijímat umělé krmivo.“

Cesta malých pstruhů do rybníka je ale i poté ještě dlouhá, přes žlábky se dostanou do sádek a v srpnu do rybníku Stříbrný.

„Příští rok touhle dobou už bude mít rybička 12 až 17 deka a koncem května, června už máme tržního pstruha na konzum,“ dodává Kulhánek.

Cesta do rybníka čeká také jikry mníků nebo síhů, jejichž oplodněné kuličky zatím cirkulují ve vodě v pětilitrových láhvích. Kapra obecného budou rybáři třít až v květnu.

Líhně na sádkách Kinského rybářství ve Žďáru nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme