Pilot ze zříceného airbusu prý trpěl depresemi a syndromem vyhoření

Německá média spekulují o psychických problémech pilota, který podle vyšetřovatelů úmyslně zavinil havárii letadla Germanwings. Sedmadvacetiletý Andreas Lubitz údajně trpěl depresemi a syndromem vyhoření. Tyto problémy prý možná byly i důvodem přerušení jeho leteckého výcviku před šesti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andreas Lubitz na fotografii z jeho facebookového profilu

Andreas Lubitz na fotografii z jeho facebookového profilu | Zdroj: ČTK

"Byl to milý chlapec. Měl dobré rodinné zázemí," citoval deník Frankfurter Allgemeine Zeitung matku někdejší spolužačky pilota.

Před několika lety se prý ale její dceři svěřil, že přerušil výcvik. "Zjevně měl syndrom vyhoření, depresi," uvedla žena.

Dcera prý bývalého spolužáka viděla naposledy před Vánocemi a působil na ni normálně. "Celé si to nedokážu představit jinak, než jako zkratkovitou reakci," řekla dále žena. "To nemohlo být plánované, i když to vlastně působí jako útok šílence," dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měli by piloti dopravních letadel procházet přísnějšími psychotesty? Radiožurnál se ptal Oldřicha Trusky z Ústavu leteckého zdravotnictví

To, že Lubitz před šesti lety přerušil výcvik na letecké akademii v Brémách, dnes potvrdila i společnost Lufthansa. Její šéf Carsten Spohr ale s poukazem na lékařské tajemství odmítl sdělit podrobnosti. Zdůraznil pouze, že Lubitz byl bez jakýchkoli omezení způsobilý k létání. U Germanwings pracoval od září 2013 a od té doby nalétal 630 hodin.

Podle agentury AP se Lubitz teprve nedávno vrátil z Düsseldorfu do domovského Montabauru, kde jeho matka podle místního faráře Johannese Seemanna pracuje jako varhanistka. Pilot si prý chtěl obnovit licenci na kluzáky v místním leteckém klubu LSC Westerwald.

Policisté u domu v západoněmeckém Montabauru, kde bydlel druhý pilot Andreas Lubitz | Foto: Reuters

Jeho známý z klubu pro AP řekl, že Lubitz byl klidný, přátelský muž a nevykazoval známky deprese nebo podobných psychických problémů. "Byl spokojený se svou prací u Germanwings, dařilo se mu dobře," prohlásil muž o Lubitzovi, kterého od mládí lákalo létání.

"Vždy chtěl uskutečnit svůj sen o létání. Začínal jako žák na větroni a dotáhl to až na pilota Airbusu A320," psalo se ve smutečním oznámení, které letecký spolek vyvěsil na své internetové stránky ještě předtím, než bylo oznámeno, že Lubitz je nejspíš viníkem leteckého neštěstí. "Mohl si splnit svůj sen, sen, který teď tak draze zaplatil svým životem," stálo dále v textu, který byl mezitím stažen.

ONLINE: Havárii airbusu podle vyšetřovatelů záměrně způsobil druhý pilot

Číst článek

Němečtí policisté dnes prohledali düsseldorfský byt Andrease Lubitze i dům jeho rodičů v obci Montabaur, kde také pobýval. Na žádost francouzské justice pátraly po dokumentech či jiných důkazech, které by mohly přispět k objasnění motivu pilotova jednání.

Pilotova rodina byla dnes ve Francii na místě neštěstí, které nikdo ze 150 osob na palubě airbusu nepřežil. Podle marseilleského prokurátora však byla držena odděleně od příbuzných ostatních obětí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme