Oldřich Kužílek: Sňatečně rozvodový byznys

27. březen 2015
Glosa

Podle statistického úřadu poklesl počet rozvodů. Úroveň rozvodovosti se podle předběžných údajů meziročně mírně snížila ze 47,8 na 46,7 %.

Průměrná délka trvání manželství při rozvodu vzrostla o 36 dní a dosáhla 13,1 roku, vypočetli statistici. A taky se trochu zvýšila sňatečnost, čili počet svateb. Že by to byl nějaký dobrý trend, ukazující na obnovu vážnosti k rodině a ke stavu manželskému?

Když jsme o tom debatovali u piva po pravidelném cvičení s partičkou postarších cvičenců a cvičenkyň, řekla jedna z nich: No jasně, protože už skoro není, kdo by se rozváděl. Většina lidí žije mimo manželství.

Brzy jsme přišli i na jednu z příčin: tou je rozvodový byznys některých advokátů. Například o jedné z nich, říkejme jí paní Syrečková, se říká, že koho rozvede, ten se už s bývalým partnerem nikdy v dobrém nepozdraví. Syrečková totiž prý rozvine tak krvavou bitvu o majetek, až cucky vztahů lítají, děti neděti. Podle rozsahu vysouzeného majetku se totiž asi stanoví odměna advokáta.

A tak nás napadlo, že by advokátní komora měla rozvinout byznys i na druhé straně řetězce, tedy při svatbách. Sepisovat svatební smlouvy, do posledního špendlíku, a nejen majetek, ale i další nehmotné závazky, co musí manžel, co musí manželka, možná něco nasmlouvat i za děti, pokud vůbec stihnou přijít.

Motivace z těchto příjmů by možná dosud rozvodové právníky vedla ke snaze začít hledat klientelu na druhém konci svatebně rozvodového řetězce a najít nové portfolio. Svatební právníci by vytipovávali slečny a pány ve sňatečním věku, a podobně jako u dobytka v jateční váze by je pomalu ale jistě šibovali ke svatbě. Přitom by jim a hlavně jejich rodičům mohli objasnit, že taková svatba není maličkost a co vše je třeba takzvaně zasmluvnit. Mnohý bohatý tatínek by pak dceři namísto svatební cesty na Miami koupil jen Kanárské ostrovy a ušetřené desítky tisíc vrazil do advokáta a dobré svatební smlouvy.

Svatebně právní byznys by tak získal motor, který by ve výsledku zvyšoval sňatečnost, a vzhledem k nevypověditelnosti některých smluv by na druhém konci snížil rozvodovost. Rodina jako instituce by zase posílila. A až by počet úplných rodin opět stoupl aspoň na nějakých 60%, měli by jejich kolegové zase co rozvádět.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio