Českobudějovičtí vědci se podílejí na mezinárodním výzkumu vakcíny proti borelióze

Jihočeští vědci pracují na vývoji speciální vakcíny proti všem nemocem, které na člověka přenášejí klíšťata. Dokončit výzkum by jim měly pomoci i zkušenosti zahraničních expertů. Společně je teď probírají na konferenci v Českém Krumlově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíšťata (ilustrační foto)

Klíšťata (ilustrační foto) | Foto: škudci.com

Už za pár let by klíšťata nemusela být pro lidi nijak nebezpečná. Speciální vakcínu proti nemocem, které přenášejí klíšťata, tedy lymské borelióze a klíšťové encefalitidě, vyvíjí mezinárodní konsorcium sedmi vědeckých skupin, jehož členy jsou i čeští výzkumníci.

„K tomu, abychom se dopracovali k výsledku, nám zbývá ještě dlouhá cesta. Nicméně práci jsme zahájili v rámci společného evropského konsorcia. Naše výzkumná skupina zabývající se klíšťaty a jimi přenášenými chorobami z českobudějovického biologického centra Akademie věd a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity je členem tohoto konsorcia,“ říká rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výzkumu vakcíny proti nemocem přenášených klíšťaty mluvil rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

Proti encefalitidě se už očkuje. Najít vakcínu proti borelióze se ale zatím nepodařilo. Podle Grubhoffera je to i tím, že bakterie způsobující lymskou boreliózu jsou velmi odolné.

„Problém boreliózy je naprosto zásadní. Bakterie spirocheta lymské boreliózy velmi připomíná syfilitickou spirochetu. O té se již dlouhou dobu říká, že je to velký mystifikátor. Spirocheta, která způsobuje boreliózu, je nový velký mystifikátor," vysvětluje Grubhoffer a pokračuje:

"Příčina je ve velké vnitřní variabilitě, v genovém uspořádání, ve velké adaptaci k parazitickému způsobu života a schopnosti měnit svůj kabátek, tedy unikat z dohledu imunitního systému hostitele, včetně člověka.“

Projekt má za sebou prvních 18 měsíců, skončí na podzim 2018. Na konci výzkumu by vědci měli mít několik kandidátních vakcín.

„Tedy několik genů, respektive bílkovin, které tyto geny kódují, jež by měly chránit před samotnými klíšťaty a také před původci vážných infekčních onemocnění, tedy virem klíšťové encefalitidy, spirochetou lymské boreliózy a také před babeziózami, což je prvok přenášený klíšťaty, který způsobuje onemocnění babezióza,“ uvádí Grubhoffer.

I poté bude trvat ještě několik let, než budou možné vakcíny otestovány a v případě úspěchu uvedeny na trh. Podle rektora Jihočeské univerzity to určitě nebude dříve než v roce 2020.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme