Kolín chtěl po vězněném Pekárkovi 26 milionů jako náhradu škody. Soud to zamítl

Soud zamítl žalobu města Kolín, které se domáhalo zaplacení náhrady škody po exposlanci a někdejším kolínském místostarostovi Romanu Pekárkovi. Bývalý politik ODS si za korupci spojenou s prodejem městského pozemku odpykává pětiletý trest vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Pekárek u Okresního soudu v Kolíně

Roman Pekárek u Okresního soudu v Kolíně | Zdroj: ČTK

Radnice po něm chtěla až 26 milionů korun kvůli tomu, že prosadil prodej parcely na okraji města údajně hluboko pod cenou.

Podle soudu žádná škoda městu nevznikla. Soudkyně dala za pravdu obhájci Romana Pekárka Janu Matějíčkovi.

Ten u soudu řekl, že víc než pět let stará smlouva o prodeji pozemku mezi Kolínem a soukromou firmou neplatí a město dál parcelu vlastní. „Oni si můžou, jinými slovy, pozemek zase vzít zpátky. On je jejich,“ doplnil.

Městský právník Tomáš Kasal se podivuje, proč Pekárek smlouvu nezpochybnil už v době, kdy byl místostarostou. „V té době byl hlavním tahounem těchto záležitostí v rámci odpovědnosti právě žalovaný,“ poznamenal.

Město se odvolá

Rozsudek není pravomocný. Město se proti rozhodnutí soudu odvolá. Minimálně i kvůli tomu, že má povinnost podle soudu zaplatit přes půl milionu korun Pekárkovu obhájci jako náklady řízení. Městskému advokátovi se to zdá moc. Proto se kauzou bude nejspíš zabývat Krajský soud v Praze.

Roman Pekárek je na pět let ve vězení kvůli kauze kolem pozemku v takzvané malé průmyslové zóně. Pekárek si podle platného rozsudku řekl jednomu z podnikatelů o milionový úplatek za to, že na městě prosadí nižší cenu.

Znalecký posudek pozemek ocenil na zhruba 42 milionů korun. Pekárek ale zajistil cenu 15 milionů. Rozdíl 26 milionů bylo právě tou částkou, kterou Kolín chtěl na Pekárkovi vysoudit jako náhradu škody.

Roman Pekárek dnešní rozhodnutí kolínského soudu nijak nekomentoval. Přestože podle soudu nemusí Kolínu platit žádnou škodu, s novináři mluvit nechtěl a odkázal se na svého advokáta. Pekárek od začátku kauzy jakoukoli vinu odmítal. Nic špatného prý neudělal ani v případě prodeje pozemku na předměstí Šťáralka.

ČRo, Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme