Na hrad Grabštejn se vrací jeho patronka, socha svaté Barbory z 15. století

27. březen 2015

Hrad Grabštejn na Liberecku si pro své návštěvníky připravil řadu novinek. Tou hlavní je nový prohlídkový okruh se svatou Barborou. Uctívali ji jako ochránkyni proti smrti bleskem a před rizikem náhlé nebo násilné smrti. I proto je patronkou havířů, dělostřelců nebo pyrotechniků. Na hrad se ale vrací i socha světice z 15. století. Vypadalo to, že vzácné dílo nenávratně zmizelo, loni jí ale pod střechou Oblastní galerie v Liberci objevil ředitel žitavských muzeí.

„Nacházíme se v hradní kapli sv. Barbory, která je mi zasvěcena. Přímo nad námi, na velikém obraze, máme zachycen poslední soud, kde se rozhoduje, kam člověk poputuje po svém životě…“

Takhle provázela svatá Barbora v dobovém kostýmu a svým atributem, věží v ruce, děti o adventních svátcích.

„Celý život jsem chtěla být věrná pouze Pánu Bohu. To se ale mému tatínkovi nelíbilo, tak se mi to snažil nějak z hlavy vyhnat, a to těmi nejhoršími způsoby – krutě mě bil, pak mě také mučil a zavíral mě ve věži. Nakonec mě dokonce i popravil.“

Teď se k živé Barboře a jejím vyprávěním o pohnutém osudu světice přidá i vzácná socha z 15. století, ukazuje zamřížovaný prostor vedle nové výstavní síně kastelánka Iva Bártová.

„Přišlo nám celkem příhodné, aby svatá Barbora, která byla za svého života vězněna ve věži, aby i tady na Grabštejně byla ve věži. Samozřejmě ne jako ve vězení, ale v krásném prostoru, který byl původně součástí depozitářů Severočeského muzea.“

Vzácná gotická skulptura upadla téměř v zapomnění. V loňském roce jí podle ředitele Oblastní galerie Jana Randáčka na půdě objevil ředitel Žitavských městských muzeí.

„Jsou tam klasické atributy svaté Barbory, musím ale poznamenat, že ani věž, ani korunka nejsou původní. Co je zajímavé na té soše je to, že na rozdíl od většiny gotických nebo pozdně gotických soch, které byly v zadní části vydlabané, je tato socha oboustranná... Podle restaurátorů se ale uvnitř nachází dutina, takže se ta socha pošle na rentgen, abychom zjistili, jestli v ní není něco uloženo.“

Výstavní místnost je plná dřevěných kapliček s panely, na kterých je text i fotografie. Informace o historii hradu jsou určené dospělým i dětem. Ty provede kreslený někdejší zemský rada a místokancléř Jiří Mehl ze Střelic.

O prázdninách na hradě připravují i speciální okruh zaměřený na sklepení, který se bude věnovat nejstarším dějinám hradu.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.