Nemocnice pořizovaly v minulých letech přístroje nehospodárně, tvrdí MF

Nemocnice a zdravotní pojišťovny podle ministerstva financí nakupovaly v minulých letech zdravotnické prostředky nehospodárně. Třeba defibrilátory měla zdravotnická zařízení pořizovat od dodavatelů za vyšší než reálné ceny a pojišťovny měly předražené částky proplácet. Vyplynulo to z analýzy za roky 2009 až 2013, kterou si nechalo ministerstvo financí zpracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Podle šéfa resortu Andreje Babiše z hnutí ANO je financování zdravotnictví stále málo transparentní:

„Nerozumím tomu, proč privátní zařízení je úspěšné a vydělává peníze, a krajské nebo státní nemocnice ne. Nerozumím tomu, proč stát nebo kraje zdravotnické prostředky nenakupují centrálně.“

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD kritiku odmítá - příslušné změny chystá, jejich uvedení do praxe si ale podle něj žádá určitý čas:

„My samozřejmě změny děláme, oznámili jsme centrální nákupy a další záležitosti. Jak je ale vidět, ne všechno jde udělat za den. Myslím si, že i zvýšení daňových výnosů o 50 miliard, tak jak bylo avizováno, se také nepovede za několik měsíců. Já tomu rozumím, chápu to. Ty věci mají nějakou setrvačnost, není jednoduché to udělat.“

Nemocnice podle autorů analýzy pořídí zdravotnické prostředky za určitou cenu. Ta bývá vyšší, než by musela být. Zdravotnické zařízení pak pojišťovně vykáže ještě vyšší cenu, často maximální možnou. Rozdíl si nemocnice nechá a využije ho třeba ve ztrátových provozech.

Podle Babiše přístrojová komise rozhoduje o rozmístění přístrojů, ne o nákupu, transparentnost a efektivita zdravotních pojišťoven je různá.

Centrální nakupování

Podle ministerstva financí by řešením byly centrální nákupy. Upravit by se měly také ceny, aby odpovídaly realitě na trhu. Změnit by se měly i číselníky VZP.

Ministerstvo financí bude chtít i data za další roky. Loňský rok ještě není uzavřený. Chystá se i změna legislativních pravidel.

O zdravotnictví se Babiš zajímá od svého nástupu do funkce proto, že jím proteče ročně kolem 250 miliard korun.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD Babišovu kritiku odmítá.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme