Při útoku islamistů na hotel v somálském Mogadišu zahynulo nejméně sedm lidí

Islamistické milice Al-Šabáb vtrhly do oblíbeného hotelu v centru somálského Mogadišu. Na místě je nejméně sedm mrtvých. Radikálové komplex plně ovládli a zadržují rukojmí včetně vládních úředníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojenci islamistické skupiny Šabáb zaútočili na hotel v somálském Mogadišu

Ozbrojenci islamistické skupiny Šabáb zaútočili na hotel v somálském Mogadišu | Zdroj: Reuters

Terčem útoku je hotel Maka Al Mukarama, který využívají především politici a úředníci.

Somálská policie uvedla, že se ozbrojenci pohybují po celém hotelu i na jeho střeše. Není jasné, které konkrétní vládní úředníky islamisté zadržují.

Dnešní útok podle svědků začal odpálením sebevražedného atentátníka u vstupu do hotelu. Do budovy poté pronikli ozbrojenci. Podle Reuters jsou před vjezdem do areálu dvě zničená auta. Policie se obává, že počet obětí se ještě zvýší. Zraněných je prozatím hlášeno asi deset.

"Za útokem na hotel Maka Al Mukaram jsme my, boje uvnitř nadále pokračují," sdělil Šabáb prostřednictvím svého mluvčího agentuře Reuters.

Hotel čelí útoku radikálů už poněkolikáté. Zhruba před dvěma týdny u komplexu explodoval automobil, tehdy zemřeli dva lidé.

Milice Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě, do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, ale operace afrických vojáků je přinutila se z většiny území stáhnout. Jsou stále přítomné v některých venkovských oblastech, díky tlaku afrických armád už však nejsou schopné dobývat území zpět. I tak ale dokážou organizovat útoky na vládní cíle ve městech i v metropoli.

Ozbrojenci islamistické skupiny Šabáb zaútočili na hotel v somálském Mogadišu | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme