V Plzni se letos uskuteční už jedenáctý ročník mezinárodní letní školy umění

27. březen 2015

Také letos uspořádá Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni oblíbenou mezinárodní letní školu umění. ArtCamp se uskuteční v rámci Evropského hlavního města kultury od 13. do 31. července a nabídne desítky zajímavých výtvarných kurzů. Jako vždy fakulta očekává stovky účastníků z České republiky i ze zahraničí.

ArtCamp se letos uskuteční už po jedenácté a kurzy se budou konat především v ateliérech Fakulty designu a umění. Některé jsou plenérové, takže účastníci vyrážejí i do ulic a do přírody. Jak říká provozní ředitelka ArtCampu Lenka Kodýtková, je to největší letní škola umění v České republice a zřejmě i v Evropě. Dokladem toho je počet týdenních kurzů.

„Kurzů je letos více než 40. Co do rozsahu je tedy letní škola srovnatelná s loňským rokem, ale co je nové, to je koncentrace významných uměleckých osobností, které jsme v letošním roce pozvali a kteří zde budou působit, " vysvětluje Lenka Kodýtková.

Mezi českými lektory jsou například fotografové Veronika Bromová a Karel Cudlín nebo děkan Fakulty umění Ostravské univerzity Zbyněk Janáček, který povede kurz zaměřený na digitální grafiku. Výuku povedou nejen místní pedagogové, ale i 16 hostujících umělců z USA, Kanady, Japonska, Polska, Itálie, Francie, Slovenska, Portugalska a ČR.

Kurzy jsou vhodné pro každého, kdo si chce zpestřit léto

Celková kapacita ArtCampu je kolem 500 účastníků. Přihlásit se může podle Lenky Kodýtkové v podstatě kdokoliv.

„Kurzy ArtCampu jsou vhodné pro každého, kdo si chce v rámci letních prázdnin zpříjemnit čas, kdo se chce zdokonalit nebo naučit nějakou výtvarnou techniku. Jsou to kurzy pro širokou veřejnost, ale i pro stávající a budoucí studenty umění, jelikož řada těch kurzů, nebo prakticky všechny, jsou využitelné i jako součást přípravy na talentové přijímací zkoušky, " upřesňuje ředitelka ArtCampu.

Kromě tradičních témat jsou letos jako novinky letní školy zařazeny například kurzy automobilového designu pod vedením profesionálního italského designéra nebo kurz tradiční japonské malby tuší pod vedením renomované japonské umělkyně. Mezi letošní novinky patří také kurz tvorby filmového storyboardu.

Zájemci se mohou na ArtCamp přihlašovat až do 15. května. Registrační elektronický formulář je na webových stránkách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v sekci ArtCamp, kde je rovněž kompletní přehled kurzů včetně termínů a cen.

autor: kos
Spustit audio