O rakovině s nadhledem? O umírání optimisticky? Zkuste Happy End!

27. březen 2015

Pražské Divadlo Rokoko uvádí 28. března českou premiéru hry Happy End, jejíž autorkou je izraelská dramatička Anat Gov. Ústředním tématem této tragikomedie je boj s rakovinou, přičemž autorka o něm začala psát na základě vlastní zkušenosti.

S nemocí se autorka marně potýkala čtyři roky, přesto o ní dokázala hovořit s nadhledem a humorem. Inscenaci Happy End nastudoval režisér Arnošt Goldflam a hlavní roli svěřil Daně Batulkové. Spolu s ní se představí Radka Fidlerová, Jitka Smutná, Evellyn Pacoláková, Jiří Hána a další.

03348106.jpeg

Jak snadné – těžké je režírovat – hrát o rakovině – smrti?„Autorka do hry vnesla tragikomické polohy – střídání humoru a nadsázky s vážným pohledem. To je, myslím, důvod úspěchu hry. Cíleně se v inscenaci objevují písně, které ji posunují do jiné roviny, do roviny černého humoru, grotesky, lehkosti,“ vysvětluje režisér Arnošt Goldflam.

03348113.jpeg

V hlavní roli z velké části autobiografické hry se představí Dana Batulková, která svoji roli reflektuje: „Talja je moc hezká role. Je herečka, evidentně hvězda, možná trochu namyšlená. Ale řešení, které nakonec pro zbytek života zvolí, je velmi svobodné, což je mi blízké. I když nikdo z nás nemůže tušit, jak by se zachoval, dokud to sám nezažije. Je dáno lidskou přirozeností, že lpíme na životě. A na takovou situaci se prostě nedá připravit. Ale její řešení je mi velmi sympatické: užít si ještě života, a co nejméně zranit své okolí. Říkám tam: ´Chci osvobodit děti od trpkých vzpomínek, úzkosti…,´ v tom mateřském ochranitelském duchu je mi její myšlení blízké.“

Spustit audio