Chystaná norma by měla Rusům umožnit beztrestně přiznat všechen majetek

Kdo z Rusů přizná svůj majetek, měl by mít jistotu, že nebude mít problémy s úřady. Zákon, který na konci loňského roku slíbil ruský prezident Vladimir Putin, teď projednají poslanci Státní dumy. Očekává se, že ho schválí do začátku června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní duma v Moskvě

Státní duma v Moskvě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z hlavních cílů zákona je dostat do země kapitál, který mají Rusové v zahraničí.

Za rok z Ruska odteče na zahraniční konta v průměru sto miliard dolarů. Důvodem, proč to lidé dělají, je obava, že by jim stát mohl peníze zabavit – konta v zahraničí jsou pro ně bezpečnější.

Podle vlády je zákon určený především střední třídě, podnikatelům, kteří často uvízli v ruské džungli zákonů a byrokracie. Pokud mají nesrovnalosti v účetnictví nebo nabyli majetek pochybným způsobem, je to pro ně šance pokračovat dál s čistým stolem.

Rusové by měli přiznat movitý či nemovitý majetek a měli by mít jistotu, že je nečeká žádný postih – trestní, administrativní, ani jiný. Rozmyslet by se měli do konce roku.

I když se o zákonu mluví jako o amnestii, vláda o opatření spíše mluví jako o zjednodušení procedury deklarování majetku, nechce prý občanům sugerovat, že se dopustili něčeho nezákonného a tím je odstrašit.

Informace, které lze snadno zneužít

Úspěch normy však zaručený není. Lidé v Rusku mají často nedůvěru k politikům a zákonům. Řada z nich nevěří, že když deklarují celý svůj majetek, nebudou popotahovaní od úřadů nebo trestně stíhaní.

Třeba když parlament v roce 2007 schválil daňovou amnestii, využilo ji jenom málo lidí a příjmy, které do státní pokladny jako plus přišly, byly jen nepatrný zlomek – v přepočtu několik miliard korun.

Lidé se také obávají, že cílem zákona není pomoc podnikatelům, ale že stát chce získat přehled o tom, kolik kdo má. Tyto informace, zvlášť v Rusku, může kdokoli velmi snadno zneužít.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme