Polští aktivisté ukončili své protesty na 'silnici smrti' z Vratislavi do Náchoda

Silnice z polské Vratislavi do Náchoda je podle polských aktivistů nebezpečná. Tento týden od pondělí do pátku se na to snažili upozornit zvláštním protestem, kdy na přechodech pro chodce cestu blokovali. Cílem je přimět vládu, aby komunikaci, na níž za posledních deset let zemřelo více než 300 lidí, věnovala pozornost a aby tu nechala postavit novou, moderní rychlostní silnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní doprava (ilustrační foto)

Nákladní doprava (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Je to vlastně normální dvouproudá silnice, jejíž kapacita však neodpovídá tomu, jak moc se po ní jezdí.

Řidič na cestě mezi Vratislaví a Náchodem potká hodně kamionů, ale také zemědělské stroje, cyklisty či chodce. To vše na silnici, která vede přes vesnic několik vesnic a na níž je několik přechodů. Stačí pak chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty na silnici z Vratislavi do Náchoda přiblížil zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Demonstranti chtějí novou rychlostní silnici bez přechodů a bez semaforů, která by zvýšila bezpečnost a také by podpořila ekonomický rozvoj regionu.

„Protestujeme proti společenskému a hospodářskému vyloučení Kladské kotliny. Chceme ekonomické spojení s Českou republikou, silnější hospodářské vztahy. A to umožní jedině výstavba rychlostní silnice S8,“ říká jeden z protestujících Miečislav Maj.

Protest nevypadá nijak dramaticky. Skupina demonstrantů pomalu přehradí přechod pro chodce na zvlášť nebezpečné křižovatce. Rozvinou svůj transparent, ale když se začne dělat zácpa, policisté je požádají, aby přechod opustili, oni to udělají a auta jezdí dál.

Těžko říct, jestli takovým protestem něco změní. Generální ředitelství polských silnic a dálnic se k akci nechtělo vyjadřovat.

Se stavbou rychlostní silnice se v tomto směru zatím nepočítá. Blokády však přinejmenším znovu připomenou, že jen na téhle silnici zemřely při nehodách za posledních 10 let víc než tři stovky lidí.

Vít Pohanka, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme