Američany čekají v Ruzyni jen pokoje s lůžky. Spacáky i jídlo budou mít vlastní

Přes pět set amerických vojáků překročí hranice České republiky v neděli. První noc stráví tři kolony zvlášť - ve Vyškově, v Pardubicích a v Liberci. Další dvě noci už budou bydlet všichni společně v Praze v areálu ruzyňských kasáren. Čekají je tam jen prostá lůžka, víc Američané nepožadovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenská ubytovna Dědina v objektu kasáren v Ruzyni, kde budou nocovat američtí vojáci

Vojenská ubytovna Dědina v objektu kasáren v Ruzyni, kde budou nocovat američtí vojáci | Zdroj: ČTK

„Vojáci jedou ze cvičení. To znamená, že připravené mají pokoje a postele, využijí vlastní spacáky,“ ukazuje Jan Šulc z generálního štábu armády jeden z pokojů připravených pro americké vojáky.

V jednoduše zařízené místnosti je šest lůžek s bílým povlečením. Přesněji řečeno tři postele, které tu jsou obvykle, a tři rozkládací lůžka navíc.

V posádkových ubytovnách ruzyňských kasáren stráví 520 amerických vojáků celkem dvě noci. A nebudou mít jen vlastní spacáky, ale i vlastní stravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ubytovny, kde budou nocovat vojáci z amerického konvoje, se podívala reportérka Alena Rokosová

„Pouze v případě posádky Vyškov jsme byli požádáni o zajištění stravování, snídaně a večeře. Takže tam ji zajišťujeme,“ doplňuje Jan Šulc.

Mezi vojáky budou v konvoji, který projede Českem, i ženy. Těm bude vyhrazena zvláštní část ruzyňské ubytovny.

Ve stejných podmínkách, v jakých bude nocovat mužstvo, budou spát i velitelé.

Vojenská ubytovna Dědina v objektu kasáren v Ruzyni, kde budou nocovat američtí vojáci | Foto: ČTK

Vojáci dorazí do Prahy během pondělí. „Musí zaparkovat vozidla, ubytovat se, udělat nezbytnou technickou údržbu před dalším dnem a připravit se na přesun. Zde v Ruzyni mají den volna pro delší odpočinek osádek, který je v rámci přesunu nezbytný,“ vypočítává mluvčí generálního štábu.

Právě během tohoto odpočinkového dne, tedy v úterý, bude areál otevřený veřejnosti. A to od 10 do 18 hodin.

„Bude možnost potkat americké vojáky a prohlídnout si jejich techniku. Bude tady vyčleněno několik vozidel, která si budou moci lidé prohlédnout, a budou zde i kluby vojenské historie ukazovat několik historických vozidel americké armády pro srovnání,“ upřesňuje Jan Šulc.

Během pobytu v Ruzyni budou mít američtí vojáci podle mluvčího generálního štábu i vycházky z areálu kasáren. Ve středu brzy ráno se pak celý konvoj dá znovu do pohybu a přes Rozvadov zamíří vojáci na domovskou základnu v Německu.

Čas, kdy konvoj s vojáky USA překročí české hranice, bude jasný v sobotu

Číst článek

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme