Nejoblíbenější učitelkou je Hana Pacíková z policejní školy v Holešově

Nejoblíbenější českou učitelkou je Hana Pacíková z policejní školy v Holešově na Zlínsku. Z Prahy si odváží i ocenění dětské poroty. V 22leté historii ankety Zlatý Ámos je to vůbec poprvé, kdy získala titul učitelka kriminalistiky. Finále mělo i letos velmi živou atmosféru, která připomínala spíš závěrečný zápas Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku vybojovala Hana Pacíková (uprostřed)

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku vybojovala Hana Pacíková (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Čerstvá držitelka titulu Zlatý Ámos Hana Pacíková z Vyšší policejní a Střední policejní školy v Holešově na Zlínsku má profese dvě - je učitelkou i policistkou.

„Je úžasné skloubit tyto dvě profese dohromady. Vždycky jsem chtěla být učitelkou. To je splnění mého životního snu. Že jsem se stala policistkou, to byla náhoda. Asi osud," prozrazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelka práva a kriminalistiky policejní školy v Holešově Hana Pacíková vyhrála anketu Zlatý Ámos. Natáčela na něm Eva Rajlichová

O vítězství sympatické učitelky z Holešova rozhodla i scénka, kterou předvedla se svými studenty. Protože učí kriminalistiku, secvičili rekonstrukci na místě činu, ovšem velmi zábavnou formou.

„Byla to iniciativa studentů. Akorát jsem korigovala, aby to mělo trochu parametry kriminalistické metody. Mám skvělou třídu. Je tam spousta talentů. I jiných, co se týká policejní práce."

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku vybojovala Hana Pacíková | Foto: ČTK

Hana Pacíková má tři dcery a je už dvojnásobnou babičkou. Podle slov studentů patří k těm učitelům, které si člověk zapamatuje na celý život.

„Nesnaží se nás převyšovat,“ říká jeden ze studentů. „Paní Pacíková je naše druhá máma,“ říká další.

Cílem ankety Zlatý Ámos je popularizace kvalitních pedagogů. Kandidáty navrhují sami žáci základních a středních škol a členové dětských zájmových sdružení. Anketu vyhlašuje na jeden školní rok nevládní Klub Domino, Dětská tisková agentura. Dosud získalo Zlatého Ámose 12 pedagogů a 9 pedagožek.

„Naše paní učitelka je úplně úžasná, velice empatická. Dokáže nám pomoci v jakékoli situaci,“ povídá třetí a čtvrtý přidává: „Chová k nám mateřský přístup. Zajímá se o nás jako o lidi. Nejsme jenom nějaká čísla.“

Na vítězku čeká ale i trochu netradiční odměna, o tu se postará ministr školství z ČSSD Marcel Chládek:

„Zlatý Ámos je od tohoto ročníku mým neplaceným poradcem. Taky se mi to velmi osvědčilo. Ušetří se i finanční prostředky. Každý z finalistů, nejenom vítěz, pokud bude chtít, může být mým poradcem.“

Cenu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku vybojovala Hana Pacíková | Foto: ČTK

Na finále Zlatého Ámose se přišel podívat i Petr Martínek, který titul získal před 21 lety jako první. České školství má podle jeho názoru stále co dohánět:

„Nechybí mu vynikající učitelé, ale chybí mu to, že se stále něco mění. Chybí mu koncepce. Něco, co by chvíli trvalo. Maturity se nám mění každý rok dva.“

Do ankety Zlatý Ámos nominovali letos žáci celkem 55 učitelů ze všech krajů České republiky. Převažovali češtináři, učitelé matematiky a angličtiny.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme