Lidé v Českém Těšíně se pustili do velkého jarního úklidu

28. březen 2015

Města v celém Česku se pustila do jarního úklidu. Na některých místech lidem radnice přistavily kontejnery, aby jim ulehčily vyhazování nepořádku z bytů i sklepů. Například Český Těšín tak zkouší omezit zakládání nelegálních skládek, které musí po některých obyvatelích nákladně odklízet.

Právě s černými skládkami českotěšínská radnice dlouhodobě bojuje. Přistavení velkoobjemových kontejnerů počet nelegálních skládek snížilo. Celá jarní akce sice radnici stojí zhruba 350 tisíc korun, i tak se ale podle mluvčí města Doroty Havlíkové vyplatí.

„Město s tím má velké náklady, protože musí zaplatit specializovanou firmu, která pouklízí to místo, odveze to a opět platíme za skládkování. Takže tady je to o to levnější, že lidé to tam sami zavezou, je to na jednom místě a ta firma s tím nemá tolik práce,“ dodává mluvčí města.

Vůbec poprvé se letos navíc českotěšínská radnice zapojí do akce Ukliďme Česko. Už dnes tak v několikatýdenním předstihu rybáři a dobrovolníci pročistí přehradu Hrabina i nedaleký potok.

„Chceme jednak občany upozornit na to, že místo je rekreačně zajímavé, ale samozřejmě taky na to, že odpadky, které někdo vyhodí, musí zase někdo uklidit,“ říká českotěšínský vodohospodář Daniel Křenek.


Ukliďme Česko je úklidová akce, jejímž cílem je nejen uklidit naše okolí, ale i medializovat problematiku černých skládek a přispět tak k prevenci jejich vzniku. Letošní celorepublikový uklízecí „Den D“ vypukne 18. dubna.

Kolik lidí přijde uklízet, si netroufá odhadnout, protože akci pořádají poprvé a prý se o ní moc neví. „Doufejme, že bude velká. Ale i když přijde jen několik málo lidí, tak pánbůh za to zaplať,“ dodává vodohospodář.

Ochranné rukavice pro dobrovolníky, pytle i odvoz odpadu zajistí město.

autor: stj
Spustit audio