Divadlo Rokoko uvádí hru Happy End. Tématu rakoviny se věnuje s nadhledem

Boj s rakovinou je ústředním tématem hry Happy End. V české premiéře ji uvádí pražské Divadlo Rokoko. Izraelská dramatička Anat Gov text psala na základě vlastní zkušenosti. Nemoc se snažila marně překonat čtyři roky, přesto o ní dokázala hovořit s nadhledem a humorem. Hudební tragikomedii Happy End nastudoval režisér Arnošt Goldflama a hlavní roli svěřil Daně Batulkové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anat Gov, Happy End (Dana Batulková)

Anat Gov, Happy End (Dana Batulková) | Foto: Divadlo Rokoko

Na téma rakoviny vzniklo mnoho filmů i divadelních her. V Happy Endu, jak říká režisér Arnošt Goldflam, ale nejde o sladkobolný, jednostrunný příběh.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem je hra Happy End, kterou uvádí Divadlo Rokoko, natáčela redaktorka Marina Feltlová

„U této hry nás zaujalo to, že se to jednak dotýká autorky samotné, která na rakovinu zemřela a předtím hru napsala, a jednak, že byla schopna se na to podívat, i na svou osobní situaci s nadhledem. Že to není sladkobolné, myslím si, ani sentimentální, ale je to upřímné, přirozené, s humorem, ale taky s bolestí,“ říká Goldflam.

Hlavní hrdinka Talja je alter egem autorky Anat Gov. V pražské inscenaci ji hraje Dana Batulková.

„Je to emancipovaná ženská, která se rozhodne, že nepodstoupí léčbu. Je mi to blízké v tom, že tam hrozně silnou roli v tom rozhodnutí hraje mateřský pud, že vlastně nechce ublížit dceři v šťastném období jejího života. A tak čeká s tou zprávou až po její svatbě. Ten ochranitelský pud, v tom je mi to blízké. Ale sama nevím, jak bych se zachovala,“ podotýká Batulková.

Tabu a stereotyp

Příběh se netočí jen kolem osudu Talji, ale dotýká se i jiných pacientek s podobnou diagnózou. Každá z nich se s touto fatální nemocí vyrovnává po svém.

„Zajímavá věc je, že i když tady obě spolu tráví čas, tak jako by téma smrti a konce je pro ně naprosto tabu. Tady poprvé ona vysloví slovo zemřít. A je to poprask. Do toho stereotypu tak vnikne úplně nový názor,“ doplňuje Batulková.

Součástí hry Happy End jsou i písně, ke kterým hudbu složil Milan Potoček. Arnošt Goldflam záměrně nevycházel z původní izraelské inscenace a písně přizpůsobil vlastnímu záměru.

„Hudba samozřejmě jednak vytváří nadhled, polohu humoru, něco z toho je třeba představa, něco z toho je sen, byť třeba hrůzný sen. Takže ty písně doslovují to, co se třeba ve hře neřekne,“ dodává Goldflam.

Vedle Dany Batulkové v inscenaci uvidíme také Jitku Smutnou, Radku Fidlerovou, Evellyn Pacolákovou, Jiřího Hánu a další.

Anat Gov, Happy End (kostýmová zkouška) | Foto: Divadlo Rokoko

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme