K radikalizaci mladých muslimů dochází velmi často prostřednictvím internetu

Teroristické organizace, jako je například Islámský stát, používají k verbování svých příznivců internet. Ten totiž džihádistům umožňuje překlenout geografickou vzdálenost a dostat se třeba až do dětských pokojů mladých muslimů žijících na Západě. Používají sociální sítě, působivá videa i diskuzní fóra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Filip Fuxa je autorem studie, která vyšla v odborném časopise Mezinárodní vztahy. Pronikl na internetová fóra, kde se džihádisté sdružují.

„Internet je určitě pro džihádisty úplně nejlepší médium,“ upozorňuje. „Je to médium velmi levné, anonymní. Můžou koordinovat, plánovat útoky, domlouvat se, indoktrinovat, získávat nové rekruty,“ vypočítává Fuxa.

Část diskuzních fór bývá v angličtině, pro západní veřejnost ale není zcela snadné se na ně dostat. Musí vědět, kde hledat, a navíc prokázat jistou technickou zdatnost. Často jsou totiž fóra ukrytá v takzvaném hlubokém internetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

K radikalizaci mladých muslimů dochází velmi často prostřednictvím internetu

Pro muslimy je cesta snazší. Běžně se totiž sdružují na naprosto neškodných fórech, kde je mohou džihádisté naverbovat.

„Strašně záleží na komunitě, kde ten muslim vyrůstal. Vyrůstal-li v komunitě, která je plně integrovaná do společnosti, tak je mnohem větší pravděpodobnost, že nebude tíhnout k radikálnímu výkladu islámu,“ vysvětluje Fuxa.

Muslimové, kteří vyrůstali v ghettech, se ale podle něj často cítí na Západě vykořeněni. „Snaží se najít něco, k čemu by se mohli přimknout. Chodí na semináře, chodí do mešity, jenže tradiční duchovní je ne vždycky osloví. Jsou to mladí lidé a pro ně je nejběžnější komunikační platformou právě internet,“ dodává.

Častý cíl hackerů

Na džihádistickém fóru mohou muslimové snadno najít přátele se stejnou zkušeností. Poloučenci toho pak mohou zneužít k jejich radikalizaci. Číst si takové fórum může prakticky kdokoliv, kdo se k němu připojí. Stát se aktivním členem je ale mnohem náročnější.

„Na tato fóra se dostanete, pouze pokud jste doporučen stávajícím členem, to je základní mechanismus. Ale ani potom nemáte vyhráno, protože tam musí být někdo, kdo vás vyzpovídá, třeba administrátor. Zjistí, zda jste pravověrný muslim a máte znalosti islámu, a pak zváží, jestli můžete publikovat,“ upozorňuje Fuxa. Pokud ale uživatel publikuje něco, co se administrátorovi nelíbí, může o svůj účet navždy přijít.

„Nesmíte propagovat jinou víru než islám a z toho pouze sunnitský islám a z toho pouze tu interpretaci džihádistickou,“ říká Fuxa. Džihádisté se totiž vymezují nejen vůči západnímu světu, ale také vůči umírněným výkladům islámu.

Filip Fuxa přiznává, že pro něj bylo při psaní studie těžké džihádistická fóra najít. Všechna, která objevil, přestala po několika dnech až týdnech existovat. Jsou totiž oblíbeným cílem hackerů.

„Myslím, že těch skupin je víc, třeba Anonymous – je pro jakoukoliv svobodu. Pak tam můžou být různí hackeři sponzorovaní vládou nebo i soukromé osoby, které se chtějí pomstít za nějaký útok. Nesmírně silná vlna hackerských útoků byla po bostonském atentátu,“ uvažuje Fuxa.

Útoky hackerů jsou ale často marné, džihádisté si prý obsah zálohují. A pokud například vydají propagandistické video, využijí k tomu více kanálů současně, aby zvýšili šance na jeho přežití. Stále častější formou šíření propagandy jsou také sociální sítě.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme