Tajemný zápach z Čech řešila v Olbernhau německá ministryně životního prostředí

Německé obce v Krušnohoří si už více než 10 let stěžují na zápach, který přichází z české kotliny. Řadě lidí způsobuje zdravotní potíže, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost a v krajních případech i krvácení z nosu. Do města Olbernhau u českých hranic dnes přijela německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, aby se v místní restauraci setkala s občanskými sdruženími, která se s "českým zápachem" nehodlají smířit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází

Hartmut Tanneberger z občanského sdružení Za čistý vzduch v Krušnohoří. Ukazuje, odkud smradlavý vzduch z Česka přichází | Foto: Pavel Polák

Sál restaurace v Olbernhau je plný do posledního místa. Lidé vyprávějí, co je trápí.

Třiatřicetiletá Magda má dvouletého syna, který trpí zánětlivým onemocněním dýchacích cest. Když vane jihovýchodní vítr z Čech, jejímu synovi zpravidla oteče hrtan a začne se dusit. Vysvětluje si to znečištěním ovzduší.

Zdravotní potíže v Německu nikdo nezpochybňuje, ani spolková ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová, která lidem v restauraci naslouchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německé obce v Krušnohoří si přes 10 let stěžují na zápach z Česka. Dnes se o tom jednalo v Olbernhau. Natáčel tam zpravodaj Pavel Polák

"Stále nevíme, jaké látky způsobují zdravotní potíže. Je vyloučené, že za to může benzol nebo oxid siřičitý, protože jejich emise jsou na české straně v limitech. Také nevíme, jestli se jedná o jednu látku nebo směs více látek," říká ministryně.

Do Olbernhau přijel také Kurt Dědič, zástupce ředitele odboru ochrany ovzduší z českého ministerstva životního prostředí. Česká strana podle jeho slov tento problém v žádném případě nezlehčuje.

V Čechách si nikdo nestěžuje

„Na české straně se stížnosti na podobné situace neobjevují, tudíž je pro nás obtížnější ty informace nějakým způsobem propojit. Ale snažíme se s německou stranou spolupracovat tak, abychom dokázali identifikovat látky, které tady ty pachové epizody způsobují,“ ujišťuje Dědič.

Další záhada k vyřešení - na zapáchající vzduch si stěžují jen německé obce. Potvrzuje to i Ivan Hrabal z České inspekce životního prostředí z Ústí nad Labem.

„My jsme i cíleně oslovili starosty obcí na české straně Krušných hor, to znamená Mníšku a Hory Svaté Kateřiny, a ti nepotvrdili, že by tuto zimu nějaký zápach někdy zaregistrovali,“ konstatuje Hrabal.

Německo zaplatí měřiče u českých chemiček

Německá strana je podle ministryně Hendricksové připravená zaplatit zařízení, kterými by se škodliviny měřily přímo u zdroje, tedy u chemiček pod českými Krušnými horami.

“Pokud by šlo o to, přimět petrochemické podniky v Česku, aby se mohlo měřit přímo u zdroje, jsem připravená - spolu se zemskou vládou v Sasku - uvolnit finance pro měřící zařízení, abychom se posunuli vpřed,” zdůrazňuje Hendricksová.

"Myslím si, že jsme se dnes posunuli vpřed. Ministryně nám slíbila podporu. A věřím, že tento problém vyřešíme spolu s českými kolegy," hodnotí optimisticky dnešní setkání dlouholetý organizátor peticí za čistý vzduch Hartmut Tanneberger.


Zvětšit mapu

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme