Herecká asociace udělila Thálie za loňský rok. Cenu získala i Blanka Bohdanová

Ti nejlepší herci, zpěváci i tanečníci se sešli na jevišti Národního divadla. Přišli si tam totiž převzít tradiční Ceny Thálie. Herecká asociace předala 15 skleněných sošek z dílny Bořka Šípka. Domů si jednu z nich odnesla za celoživotní činoherní mistrovství herečka Blanka Bohdanová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění za celoživotní mistrovství v kategorii činohry získala Blanka Bohdanová

Ocenění za celoživotní mistrovství v kategorii činohry získala Blanka Bohdanová | Zdroj: ČTK

Stalo se tak na jevišti Národního divadla v Praze, které bylo její domácí scénou 44 let.

„Hraju například ve Viole s Josefem Somrem 14 let jednu výborně napsanou hru a v Činoherním klubu to bude právě v dubnu pět let od naší premiéry se Stanislavem Zindulkou. Chtěla bych strašně poděkovat těmto dvěma kolegům,“ řekla.

Blanka Bohdanová dodala, že svou kariéru nehodlá ani po 60 letech ukončit. Právě dvě zmíněné role jí totiž naprosto uspokojují.

První skleněnou sošku si odnesl Lukáš Melník, a to za nejlepšího činoherce do 33 let. Ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan později předal cenu za nejlepší mužský operní výkon. Tu získal Aleš Briscein.

Přehrát

00:00 / 00:00

S oceněnými herci mluvila Klára Fleyberková

Za roli hitlerovské režisérky Leni Riefenstahlové v inscenaci Leni obdržela Thálii herečka Vilma Cibulková. Asociace ji tak ocenila za mimořádný ženský herecký výkon v oboru činohra. Hru uvedlo pražské Divadlo v Řeznické.

„Myslím, že to je ocenění především našemu titulu – inscenaci, která je zasazená do té malé dírky v Divadle v Řeznické pod zemí a na kterou upozornil především divák tím, že se nám tam tak často vrací. Děkuji asociaci za ocenění, ale především divákům a přijímám cenu za všechny své kolegy,“ prohlásila Vilma Cibulková.

Ona sama velkou zásluhu připisuje i autorům textu - Valerii Schulczové a Romanu Olekšákovi.

„Autoři si s ní tak nesmírně pohráli, že já musím ještě jednou poděkovat, že byla takhle dobře vymyšlená a napsaná, protože i jejich důvod k napsání příběhu Leni Riefenstahlové rozhodně nebyl proto, aby připomněli člověka, který zemřel v roce 2003, ale aby připomněli, co se děje kolem nás,“ dodala.

Činoherní cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon obdržel i Michal Isteník za roli Čičikova ve hře Nikolaje Vasiljeviče Gogola Mrtvé duše. Hraje ji v Městském divadle v Brně. Skleněnou sošku považuje za vrchol své herecké dráhy.

„Já nádherné, že někdo ocení vaši práci a já jsem rád, že to přišlo právě za tuto roli, protože pro mě nebyla jednoduchá a hrozně si jí užívám,“ popsal svůj vztah ke hře.

Josef Zíma převzal ocenění za celoživotní mistrovství v kategorii muzikálu a operety.

Cenu kolegia za mimořádný přínos získala tanečnice, pedagožka, choreografka a teoretička Eva Kröschlová.

ČTK, Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme