Životní pojištění mění pravidla. Lidé volí daňové zvýhodnění nebo předčasný výběr

Daňové odpočty u životního pojištění mění pravidla. Klienti pojišťoven se proto do konce března musí rozhodnout, jestli chtějí ušetřit na daních nebo mít možnost si předčasně vybírat peníze z pojistky. Stát si od kroku slibuje zamezení zneužívání pojistek k daňovým únikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty

lupa, investigace, kalkulačka, kancelář, účty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Většina pojišťoven změnu v legislativě vyřešila dopisem, který klientům rozesílala od loňského podzimu.

„My jsme rozeslali na začátku ledna na 170 tisíc informačních dopisů. Naši klienti jednoznačně volí to daňové zvýhodnění. V podstatě je k tomu vede motivace ušetřit na daních,“ popsala Eva Svobodová z Uniqua pojišťovny.

Část zaplaceného pojištění si totiž lidé můžou odečítat při ročním zúčtování daní. Pokud se tedy rozhodnou pojistku využívat pro daňové odpočty, nesmí peníze vybrat až do svých 60 let. Zároveň jejich smlouva s pojišťovnou musí trvat déle než pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny pravidel životního pojištění popsala Zuzana Švejdová

„Klienti skutečně využívají životní pojištění jako dlouhodobý produkt, který jim umožní zajistit se proti určitým rizikům, ale také vytvářet si dlouhodobé rezervy typicky třeba na stáří,“ vysvětlila mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

V opačné variantě, tedy pokud si klienti chtějí peníze nechat na dosah a libovolně je vybírat během trvání smlouvy, musí nejpozději do 31. března na dopis pojišťovny reagovat. V tom případě ale přijdou o daňové odpočty.

„Je to 20 % klientů rozhodnuto ve prospěch ponechání daňové uznatelnosti smlouvy a zbylých 80 % upřednostňuje zachování mimořádných výběrů,“ shrnul mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata.

Smluv, které splňují podmínky pro daňové zvýhodnění, je v současnosti skoro 3,5 milionu. Na 370 tisíc z nich přispívají firmy. Ve snaze ušetřit na odvodech státu ale snižují někteří zaměstnavatelé svým pracovníkům hrubé mzdy.

Rozdíl pak doplácejí právě v příspěvcích na životní pojištění. Stát kvůli tomu přichází podle odhadů zhruba o půl miliardy korun ročně.

Kličky zaměstnavatelů

„Častým a negativním jevem je zneužívání tohoto systému, a to odčerpáváním naspořených prostředků jakožto náhrady vyplácených mezd, v důsledku čehož jsou obcházeny ze strany zaměstnavatelů i povinnosti odvodů na veřejná pojistná,“ vysvětlil už dřív mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Nové opatření má podobným praktikám zabránit. Za nedodržení smluvních podmínek hrozí lidem sankce.

„Pokud klient bude potřebovat v průběhu doby finanční prostředky, rozhodne se pojistnou smlouvu dočasně zrušit a nechá si tyto finanční prostředky vyplatit, tak musí provést dodanění těch dosud uplatněných částek. Změna je v tom, že dříve musel dodaňovat všechna ta období a po novele musí dodanit jen 10 let,“ řekla Ivana Menclová z České asociace pojišťoven.

Možnou variantou je i využití dvou smluv - jedné pro daňovou výhodu a druhé pro mimořádný výběr peněz.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme