Nabídka kabelových a satelitních společností zřejmě od dubna zdraží

Češi si za nabídku kabelových a satelitních společností už brzy připlatí. Zatímco doteď jim operátoři účtovali jen placené kanály, nově budou muset do cen promítnout i poplatky za šíření vysílání programů Novy a Primy. Obě televizní skupiny totiž odmítají, aby kabelové a satelitní společnosti přebíraly jejich vysílání bezplatně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie plánuje televizní vysílání v ruštině do Pobaltí, které je bombardováno putinovskou propagandou

Evropská unie plánuje televizní vysílání v ruštině do Pobaltí, které je bombardováno putinovskou propagandou | Foto: CC BY 2.0, espensorvik

Přijímat televizní signál mohou Češi přes anténu nebo díky placeným službám. Kabelové a satelitní společnosti na nich nabízejí řadu specializovaných kanálů, ale i vysílání Novy a Primy. Za jejich programy doteď nic neplatily. Obě televizní skupiny to chtějí změnit.

„My investujeme do vysílání velké částky a tento náš produkt si kabeloví a satelitní operátoři berou zdarma. Dále ho svým zákazníkům prodávají za určité poplatky v rámci například nějakého základního balíčku,“ zdůvodnila rozhodnutí mluvčí Primy Marie Fianová.

O poplatcích vyjednávají televize s kabelovými a satelitními společnostmi už od roku 2012. Teď jim pohrozily, že buď se do konce března dohodnou na ceně za převzaté vysílání, nebo z placených balíčků jejich programy zmizí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o sporu mezi Primou, Novou a kabelovými televizemi zjišťovala Zuzana Petráňová

Televize Nova chce peníze jen za převzaté vysílání svého programu v lepším rozlišení, takzvané HD kvalitě.

„Rozvoj HD technologií znamená na jedné straně sice vynikající kvalitu vysílání, na straně druhé ale i enormní investice do výroby pořadů a jejich distribuce. Proto obchodní spolupráce s operátory, kteří HD kanály přeprodávají dál svým zákazníkům, nám aspoň částečně pokrývají náklady na HD vysílání,“ vysvětlila mluvčí Novy Anna Suchá.

Za každého zákazníka chce Nova od kabelových a satelitních společností podle serveru Digizone.cz necelých pět korun měsíčně. Prima požaduje platby za každý převzatý program a chce skoro devět korun za zákazníka měsíčně.

Stovky milionů navíc

Podle odhadů si tak obě televizní skupiny polepší o stovky milionů korun.

„Za Novu a Primu dohromady ročně se dostaneme na nějakých 400 milionů. Ty peníze jsou jisté, nijak je neovlivní pokles sledovanosti nebo nezájem inzerentů. Jsou dané, něco jako koncesionářské poplatek,“ přirovnal šéfredaktor serveru Digizone.cz Jan Potůček.

Zdražení pocítí naopak zákazníci kabelových a satelitních společností.

„Nevím jakým způsobem to nepromítnout aspoň částečně do koncových plateb za služby zákazníkům. Pochopitelně tyto programy jsou obsaženy i v těch nejnižších nabídkách, takže by se to pravděpodobně dotklo všech našich koncových zákazníků,“ konstatoval místopředseda Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí a ředitele společnosti Elsat Petr Bárta.

Zdražování už oznámil provozovatel největší satelitní služby v Česku - společnost M7 Group, pod kterou patří digitální televize Skylink a CS Link.

„Asi není žádná jiná možnost než zvýšené náklady promítnout do cen koncových zákazníků. Platí to asi pro všechny operátory,“ řekl Jaromír Glisník z M7 Group.

Televize se při zavedení poplatků inspirovaly v zahraničí. Společnost CME, která vlastní Novu, už dřív podobně uspěla v Rumunsku. V Pobaltí zase operátoři platí polovičnímu vlastníku Primy - švédské mediální skupině Modern Times Group.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme