Vettel přerušil dominaci Mercedesů. V Malajsii si dojel pro první vítězství ve Ferrari

Sebastian Vettel se po příchodu do Ferrari dočkal vítězství hned ve druhém závodě sezóny formule 1. Vyhrál Velkou cenu Malajsie a přerušil tak nadvládu Mercedesu, který v součtu s minulým ročníkem ovládl osm Grand Prix za sebou. Tentokrát dojeli jezdci Mercedesu na druhém a třetím místě v pořadí Brit Lewis Hamilton a Němec Nico Rosberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel slaví první vítězství v rudých barvách vozu Ferrari

Sebastian Vettel slaví první vítězství v rudých barvách vozu Ferrari | Zdroj: Reuters

Vettel vrátil tým z Maranella na nejvyšší stupínek po dlouhých 685 dnech. Naposledy se v rudých barvách z vítězství radoval Alonso v květnu 2013 ve Španělsku. Sám se čtyřnásobný mistr světa dočkal prvního místa téměř po roce.

„S ohledem na výkonnostní rozestup, který Mercedes vykázal oproti soupeřům před 14 dny v Austrálii, to je velký šok. Na základě pátečních tréninkových výsledků se ale vzestup u stáje Ferrari dal tušit,“ okomentoval Vettelův triumf expert na formuli 1 Tomáš Richtr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonností vzestup vozů Ferrari zdůvodňuje expert na formuli 1 Tomáš Richtr

Rozdílnou strategií nedal Vettel jezdcům Mercedesu šanci. Ve čtvrtém kole se mimo trať ocitl Ericsson, což si vyžádalo výjezd bezpečnostního vozu. Většina jezdců se rozhodla pro výměnu pneumatik, Vettel ale do boxů nezajel a vyšvihl se na čelo závodu.

V 18. kole, když Vettel zamířil k mechanikům, se nejrychlejší muž kvalifikace Hamilton znovu propracoval do vedení. Rychlé Vettelovo Ferrari s novými pneumatikami ztrátu ovšem brzy stáhlo.

Podobně to vypadalo na okruhu v Sepangu i ve 38. kole. Vettel se po zastávce v boxech opět zařadil za britského pilota Mercdesu. Jakmile se ale po stíhací jízdě ke svému sokovi přiblížil, zajel Hamilton opět k mechanikům.

Formu Ferrari podtrhl čtvrtým místem Kimi Räikkönen, jemuž v úvodu Velké ceny jeden ze soupeřů poškodil pneumatiku a Fin tak musel jeden okruh obkroužit s defektem.

„Na začátku sezony byly představené nové hybridní pohonné jednotky, které jsou tím faktorem, co rozhoduje o rozložení sil. A v téhle oblasti udělalo Ferrari velký pokrok, navíc se vůz i lépe ovládá. Vettelovi navíc auto evidentně sedí,“ hledá Tomáš Richtr příčiny výsledkového progresu u Ferrari.

Nevalně skončila premiéra v McLarenu pro Alonsa. Španělský pilot stejně jako jeho stájový kolega Button nedojel kvůli technickým problémům.

Premiérové body kariéry si připsali synové slavných otců Max Verstapenn a Carlos Sainz junior.

Velká cena Malajsie, 2. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:
1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:41:05,793 (průměr: 184,225 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -8,569, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) -12,310, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -53,822, 5. Bottas (Fin./Williams) -1:10,409, 6. Massa (Braz./Williams) -1:13,586, 7. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:39,065, 8. Sainz (Šp./Toro Rosso), 9. Kvjat (Rus./Red Bull), 10. Ricciardo (Austr./Red Bull) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 2 z 19 závodů): 1. Hamilton 43 b., 2. Vettel 40, 3. Rosberg 33, 4. Massa 20, 5. Räikkönen 12, 6. Nasr (Braz./Sauber) 10, 7. Bottas 10, 8. Ricciardo 9, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 6, 10. Verstappen 6.
Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 76, 2. Ferrari 52, 3. Williams 30, 4. Sauber 14, 5. Toro Rosso 12, 6. Red Bull 11, 7. Force India 7.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme