Musel se vypořádat s dětskou obrnou. Dnes je Ivo Koblasa špičkový hendikepovaný cyklista

Dětská obrana v žádném případě nemusí znamenat konec sportovních aktivit. Své o tom ví dvaadvacetiletý hendikepovaný cyklista Ivo Koblasa. Z právě probíhajícího mistrovství světa na dráze v Nizozemsku už má ve své sbírce bronzovou medaili z kilometru a pátou příčku z tříkilometrové trati.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Koblasa patří k nejtalentovanějším mladým hendikepovaným cyklistům

Ivo Koblasa patří k nejtalentovanějším mladým hendikepovaným cyklistům | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Ivo Koblasa je závodníkem kategorie C2 a vůbec nejmladším závodníkem reprezentace.

„Je velmi talentovaný. Obrovské zázemí má ve svém tatínkovi, který ho k cyklistice dovedl. Podařila se jim úžasná věc, Ivův hendikep je opravdu velký, a to jak jezdí, je neuvěřitelné, “ složil poklonu svému svěřenci a jeho otcovi trenér Viktor Zapletal.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Ivem Koblasou a jeho trenérem Viktorem Zapletalem natáčel po jednom z dráhařských tréninků reportér Pavel Petr

Ivo Koblasa prodělal dětskou obrnu, především je ale spastikem. „Ivo má i epilepsii. Je to problematická záležitost, ale díky péči rodiny se to daří velice dobře zvládat,“ upřesňuje Viktor Zapletal.

Rodina skutečně v případě mladého sportovce a jeho kariéry sehrála důležitou roli. S tréninkem začal poměrně záhy.

„Od dvou let mě rodiče učili jezdit na odrážedle, pak jsem postupně přešel na kolo a začal závodit. Nějak jsem se dostal až sem k vrcholu. Vše jsem hlavně převzal od rodiny,“ vzpomíná Ivo Koblasa.

Cyklistika zvítězila na celé čáře. Vlastně jen jeden sport si ještě muž obhajující aktuálně druhou příčku na světovém žebříčku vyzkoušel.

„Pro zábavu jsem si vyzkoušel bruslení, to jsem ale padal. Byl jsem i na sportovní škole, kde jsme běhali, pro cyklistiku běh ale není dobrý, klouby trpí,“ vysvětluje.

Ivo Koblasa na svém dráhařském speciálu | Foto: Pavel Petr

Příprava na dráhové mistrovství světa Iva Koblasu stála nejen hodně času, ale také sil. Zvolil tvrdou přípravu. Na soustředění strávil čtyři až pět hodin na kole denně, což je pro hendikepovaného sportovce pořádný záběr.

„Když se jede přes 100 kilometrů, tak je to náročné, ale dá se to ujet. Zdravý člověk ujede 150 kilometrů a ani není unavený, což já už jsem,“ přiznává Ivo Koblasa.

Cyklistika je ale pro muže, který má za sebou už i start na paralympiádě v Londýně, především velkou výzvou. „Cyklistika je velkou náplní mého života,“ má jasno.

Loňský rok přitom znamenal pro českého reprezentanta zatím nejúspěšnější sezónu v kariéře. Na dráhovém mistrovství světa v Mexiku si v kategorii C2 dojel pro bronz, na silničním šampionátu ve Spojených státech vybojoval stříbrnou medaili.

Ovládl také hodnocení Světového poháru a soupeře nenašel na mistrovství republiky při časovce. Jeho další ambice jsou pak spojeny především s rokem 2016 a startem na paralympiádě.

„Rio je pro mě výzva, chtěl bych si tam zazávodit,“ přeje si Ivo Koblasa.

Úderné duo. Ivo Koblasa a reprezentační trenér Viktor Zapletal | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme