Rosický proti Lotyšsku postrádal nadšení a obětavost. Panika ale není na místě, tvrdí

Čeští fotbalisté ztratili výtečnou pozici v boji o postup na evropský šampionát. Sice jsou stále první ve skupině, ale nečekanou domácí ztrátou s Lotyšskem - vůbec první po čtyřech podzimních výhrách - potěšili největší konkurenty. Svěřenci Pavla Vrby vedou tabulku už jen o jediný bod před Islandem, kde na konci jara zahájí odvetnou část kvalifikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický (v červeném) v utkání s Lotyšskem

Kapitán reprezentace Tomáš Rosický (v červeném) v utkání s Lotyšskem | Zdroj: ČTK

Bylo toho víc, co se v Edenu nepovedlo. Třetina prázdných sedaček, přestože si fotbalová asociace pochvalovala, že bude plno, silvestrovsky provedený trestný kop, který byl v podstatě vlastním gólem a do toho některé opravdu velmi slabé individuální výkony.

Našlo by se toho zřejmě dost, co se nejenom náročnému fanouškovi nemuselo líbit. Ale na druhou stranu, i tento celkový výpadek by zase neměl devalvovat zatím úspěšně rozehranou kvalifikaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentace musí podle svého kapitána Tomáše Rosického navázat na předchozí kvalifikační duely

„Je to velké zklamání, hráli jsme špatně, ale nemůžeme začít panikařit. To není na místě, musíme si zápas pořádně zanalyzovat a pokračovat dál,“ vzhlíží kapitán Tomáš Rosický ke zbylým pěti zápasům evropské kvalifikace.

„Nemůžeme myslet, že někoho přehrajeme fotbalově, a ten první poločas tak vypadal. Byli jsme všude o krok pozdě, oni byli všude dřív. Nadšení a obětavost z minulých zápasů tam vůbec nebyla. Je to pro nás taková facka, ale můžeme se z toho poučit,“ doplnil.

Sledovali jsme ONLINE: Fotbalisté ztratili první body, s Lotyšskem remizovali 1:1

Číst článek

Podle záložníka londýnského Arsenalu je důležité, aby se reprezentace pokusila navázat na předchozí kvalifikační duely.

„Každý musí jezdit po zadku, a pokračovat v tom. Celá kvalifikace je ještě běh na dlouho trať, nesmíme panikařit, musíme to brát jako obrovské poučení,“ přeje si Rosický a naráží při tom na zápasy s Nizozemskem, v Turecku, Kazachstánu a s Islandem.

K podcenění soupeře nedošlo

Všechny tyto podzimní duely skončily výhrou českých fotbalistů a společné měly i to, že při nich svěřenci trenéra Pavla Vrby neútočili do plných jako teď proti Lotyšsku.

„Nemyslím si, že by došlo k uspokojení, nebo podcenění,“ říká záložník Bořek Dočkal. „Pro nás to byla novinka, většinou jsme hráli otevřené zápasy. Věřili jsme, že si budeme nacházet volné prostory a dostávat se do finální fáze. Když se nám to povedlo, tak jsme před brankou většinou stejně nikoho nenašli,“ dodala sparťanská opora.

Tak to nevyšlo, zpytoval Bořek Dočkal (vpravo) svědomí po nepřesně rozehrané standardní situaci | Foto: ČTK

Tvořit a přehrávat soupeře útokem, to je činnost, která zatím českým fotbalistům není vlastní. V boji o postup na EURO je ale nemusí tolik hendykepovat.

Pokud se jim povede ve zbytku kvalifikace něco uhrát ve venkovních zápasech na Islandu a v Nizozemsku, na půdě týmů, které jsou zatím v tabulce na druhém a třetím místě, o jeden respektive šest bodů zpátky.

„Pohled na tabulku je pořád samozřejmě dobrý, když vidíme, co za zápasy máme za sebou. Je hrozná škoda, že jsme to nepotvrdili. Je to kaňka na kvalifikaci, takovéhle zápasy potřebujeme doma zvládat. Mohlo to být zase o něco veselejší,“ dodal Dočkal.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme