Piloti kritizují zveřejnění záznamu hovoru z kokpitu havarovaného letadla

Evropská asociace pilotů kritizuje zveřejnění přepisu zvukového záznamu z kokpitu havarovaného letadla společnosti Germanwings. Otiskl jej německý deník Bild. Únik informací podle pilotů vážně porušuje pravidla pro vyšetřování leteckých nehod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část trosek letadla společnosti Germanwings, které se zřítilo ve francouzských Alpách

Část trosek letadla společnosti Germanwings, které se zřítilo ve francouzských Alpách | Zdroj: Reuters

Ze záznamu vyplývá, že druhý pilot stroj zřejmě k zemi navedl záměrně.

K definitivním závěrům je ale podle pilotů nejprve třeba najít druhou černou skříňku, ve které jsou uložená letová data. Experti po ní stále pátrají v troskách.

„Černé skříňky byly v letadle umístěny nedaleko zadního vchodu, jsou jen kousek pod ním. To je pro nás vodítko. Snažíme se proto nejprve najít zadní dveře nebo potrubí ze zadních toalet, které odvádí použitou vodu. I to může být velmi užitečné při hledání černé skříňky,“ řekl vyšetřovatel Thierry Laforet.

Letoun nízkonákladových aerolinek Germanwings, patřících německé Lufthanse, se zřítil před týdnem ve francouzských Alpách. Zahynulo všech 150 lidí na palubě včetně dvou pilotů a čtyř členů posádky.

Černá skříňka nahrává komunikaci v pilotní kabině a letové údaje | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme