Tony Allen: Film of Life

30. březen 2015

Bubeník Tony Allen pochází z Nigérie a ve svých 75 letech patří ke klasikům moderní africké hudby. V pondělní odpolední Mozaice vám představíme jeho poslední, překvapivě svěží a vitální album Film of Life.

Bubeník Tony Allen se do historie africké hudby zapsal společně se saxofonistou Felou Kutim. Oba společně před 40 lety vytvořili originální syntézu amerického jazzu s africkými styly, jejímž výsledkem je dodnes aktuální styl známý jako afrobeat. Hráčské umění Tonyho Allena dobře ilustruje příhoda z minulosti: když se vydal vlastní cestou, saxofonista Fela Kuti si prý musel najmout čtyři bubeníky, kteří by ho nahradili.

Zatímco Fela Kuti zemřel roku 1997, Tony Allen je stále aktivní a svojí vitalitou dodnes udivuje posluchače o dvě generace mladší. Afrobeat prochází navíc v posledních letech revivalem a stává se vydatnou inspirací pro mladou generaci hudebníků daleko za hranicemi Afriky. Hraje se v New Yorku, Los Angeles i v Amsterdamu. Tony Allen natočil své poslední album Film of Life, tedy Film života, s téměř dvacetičlennou, národnostně smíšenou skupinou ve Francii.

Účast na afrických projektech bývá pro rockové hráče účinným prostředkem jak oslovit nové publikum. Na posledním albu nigerijského bubeníka Tonyho Allena hostuje například jedna z celebrit současného popu, Damon Albarn, známý ze skupin Blur či Gorillaz.

Zajímavé je srovnat Tonyho Allena s generací rockových veteránů: i když Allen je o dva roky starší než Paul McCartney anebo o rok starší než Bob Dylan, jeho hudba srší energií typickou spíš pro dnešní třicátníky. Na rozdíl od většiny bubeníků se Allen nepředvádí v sólech, jeho prioritou je naopak držet nekonečný rytmický puls, který žene hudbu dopředu a ponechává prostor jiným hráčům.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Ire Omo, Moving On, Go Back, Boat Journey, Ewa, Afo KungFu Beat, Koko Dance a Tiger’s Skip.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.