Pyrotechnici začali čistit širší okolí muničních skladů ve Vrběticích

Do okolí areálu muničních skladů ve Vrběticích dnes vyrazila asi dvacítka pyrotechniků. Budou hledat střelivo, které do okolí rozmetaly loňské výbuchy. Současně dál pokračuje vyvážení materiálu ze skladišť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto)

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto) | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Specialisté spolu s šesticí policistů budou munici sbírat a snášet na určená místa.

„Pokud bude munice poškozená, nicméně převozu schopná, pyrotechnici ji uloží k pozdějšímu odvozu a likvidaci v trhací jámě v Libavé. Jestliže bude munice v takovém stavu, že ji nebude možné odvézt ke zničení na jiné místo, uskladníme ji a následně řízeně zlikvidujeme přímo v areálu muničních skladů, na místě, které k tomuto účelu stanovili pyrotechnici jako nejvhodnější,“ uvedla mluvčí zlínské krajské policie Monika Kozumplíková.

Sklad ve Vrběticích poprvé vybuchl loni 16. října. Když už se zdálo, že se situace uklidňuje, ozvaly se na začátku prosince z jiného místa výbuchy nové. Když i tyto exploze utichly, začal se materiál postupně odvážet.

„Do dnešního dne opustilo vrbětický areál 84 nákladních vozidel munice a výzbrojního materiálu,“ přiblížila policejní mluvčí s tím, že část materiálu putovala do muničních skladů v Květné na Pardubicku a část majitelé odvezli k novým zákazníkům, případně do svých vlastních skladů.

Podle Kozumplíkové současný průzkum další vyvážení materiálu nezastaví. „Pyrotechnici, kteří budou čistit louky a lesy v okolí obcí a Vlárských strojíren, budou pracovat vždy na protilehlé straně areálu od vyskladňovací skupiny,“ poznamenala Kozumplíková.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Roman Verner, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme