Zákon o sociálním bydlení jen ukládá obcím povinnosti, ale nedává jim žádné nástroje, stěžuje si starosta

30. březen 2015

Zastavit byznys s chudobou a rozmnožování ubytoven má zákon, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věci, a má platit od roku 2017.

Obcím ukládá, že mají mít pro sociální potřeby 5 % ze všech bytů v obci. Stát obcím pomůže s financováním, ale za podmínky, že byt a dům opravený ze státního už bude jako sociální bydlení sloužit navždy.

„Velká potřeba levného bydlení je konstanta, kterou známe všichni,“ řekl v Ranním Plusu sociolog a mluvčí Platfromy pro sociální bydlení pro Prahu Štěpán Ripka.

Podle něj sociální pracovníci nejsou schopni bydlení zajistit, a obce ho nedělaly, protože na něj neměly nástroje. „V zákoně je načrtnut způsob financování.“

Byty by měly poskytovat obce ze svých bytových fondů, a budou dostávat investiční dotace na přestavbu a pořizování, vysvětlil Ripka. „Také je mohou pronajímat od soukromých majitelů, je vymyšlen blokový systém pronajímání, aukce a podobně.“

V případě, že obec žádné byty nemá, a ani se jí nedaří pronajmout soukromého majitele, bude mít možnost žádat o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj na výstavbu kapacity, která v dané obci bude chybět.

„Čeká nás garance zajištění bydlení pro lidi, kteří jsou v bytové nouzi, nebo těch, kteří na bydlení vynakládají více než 40 % svých příjmů,“ slíbil Štěpán Ripka.

Pospíšil: Stamiliony pro potřeby ministerstva a nic víc

Předseda sociální skupiny pro sociální začleňování Svazu měst a obcí a starosta Zastávky u Brna Petr Pospíšil připomněl, že starostové obci s potřebnými lidmi každodenně žijí a navštěvují je.

„Jsou to naši klienti, a známe jejich situaci. O jejich bydlení a další potřeby se musíme starat, ať nám to stát zákonem přikazuje, nebo nepřikazuje,“ připomněl starosta.

Vadí mu, že navrhovaný zákon o sociálním bydlení jen vytržen ze segmentu nájemního bydlení, které mělo být preferováno přednostně.

„Zákon nám v žádném případě nedává žádné nástroje, jen nám dává povinnost zajistit sociální bydlení, kdy v podstatě není ani definováno, co se tím myslí,“ kritizoval gesci normy Pospíšil.

Materiál neřeší základní věci, stěžuje si starosta. „Místo toho řeší, kolik úředníků bude vyčleněno na ministerstvu práce a sociálních věcí, kolik bude stát další software, stamiliony lítají jen pro potřeby ministerstva, ale konkrétní nástroj, jakým by obec zajistila svou povinnost, tam není.“

„Zákon rozhodně nebude řešit obchod s chudobou a obchod ubytoven, protože v současné době na to prostě nejsou kapacity,“ konstatoval Petr Pospíšil.

autoři: rkr , oci
Spustit audio