Domácí péče je základ pro zdravé a krásné zuby. Čtěte, jak na to

30. březen 2015

Zuby nám mají sloužit celý život. Navíc péče zubaře není levná a koneckonců ani příjemná. Nevyhazujte peníze z okna a postarejte se o své zuby zuby efektivně a sami. Poradí vám dentální hygienistka Iva Seinerová.

Zatímco v minulosti se vám zubař postaral bezplatně o odstranění kamene a další ústní hygienu, dnes je to jinak. Stomatologů je málo, jsou vytížení a tak se léčba s hygienou rozdělily na dva samostatné obory. A pojišťovna vám dnes bohužel kromě léčení zubů nic neuhradí. Nemusíte se ale bát o svoji peněženku. Dentální hygienistky především učí správnému domácímu ošetření zubů, které je základem všeho. Když budete o svůj chrup dobře pečovat sami, ušetříte spoustu peněz.

Čtěte také

Naučte se starat o vaše zuby
„V ordinaci pečlivě odstraníme zubní kámen a skvrny na zubech. A hlavně vysvětlíme, jak správně používat kartáček, dentální nit, mezizubní kartáček. Každý z nás má jiné zuby a potřebuje něco jiného,“ vysvětluje Iva Seinerová. Co vyhovuje jinému, nemusí sedět druhému. Od toho je tu právě dentální hygienistka. Chrup si prohlédne a konkrétně poradí.
„Čištění mezizubních prostor pomocí zubní nitě nebo mezizubního kartáčku je náročnější, ale účinné. Pro každého je vhodný jiný způsob čištění podle toho, jak velké má mezery mezi zuby,“ říká Iva Seinerová.

Kartáček je základ
Nejdůležitější je správná technika čistění. Potom až vybavení. Základem je kartáček, který mechanicky odstraňuje zubní plak. Lepší je krátká hlava, protože se s ní lépe manipuluje a lépe přiléhá na menší skupinu zubů. Příliš tvrdé kartáčky mohou způsobit poranění dásní a tvrdých zubních tkání.

Iva Seinerová je velká propagátorka single kartáčku. Ten má jediný svazek kratších štětin z extrémně jemných vláken. Umožňuje účinné a důkladné čištění povrchů jednotlivých zubů. Každý zub si čistíme jednotlivě z každé strany bez zubní pasty. Kartáčkem vyčistíte také jemně a efektivně linii dásně a zadní plochy stoliček.

Čištění zubů kartáčkem by mělo trvat minimálně tři minuty. Pokud máte paradentózu, dobu raději prodlužte. Při použití zubního vlákna a mezizubních kartáčků a párátka se ale čas na ústní hygienu samozřejmě protáhne.

Záleží na výběru zubní pasty?
V regálech drogerií jsou desítky krabiček. Liší se nejenom v tom, která firma je vyrábí, ale hlavně v ceně. Jakou si koupit? Kolik investovat?

„Doslova mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když vidím televizní reklamu, kde mikrogranule pasty prolezou do mezizubních prostor a čistí. To není pravda,“ upozorňuje Iva Seinerová. Když máme nějaký specifický problém, můžeme výběru pasty věnovat zvýšenou pozornost. Například, když krvácejí dásně, koupíme si pastu s desinfekčním účinkem. Jinak ale sáhněte po tom, co vám vyhovuje. Nejlepší pasta na zuby je totiž ta, kterou používáte dvakrát denně. V tom je celý vtip. A co ústní voda? Ani tento výrobek nepřeceňujte.

Čtěte také

„Je to kosmetický doplněk. Dutinu ústní nám navoní a my máme příjemný pocit. Ale rozhodně nám nevyčistí plak, tak jak nám to tvrdí v reklamách,“ tvrdí Iva Seinerová. Pokud chcete, větší účinek, dejte si vodu na mezizubní kartáček.

Jak často si čistit zuby?
Důležité je hlavně čištění večer. To bychom neměli podceňovat. Po celém dni se nám v ústech nastřádala potrava pro bakterie. V noci se také snižuje tvorba slin, které zuby chrání, protože právě potlačují bakterie. Obvykle si zuby ještě čistíme ráno. Ideální je to až po snídani. Jestliže máte potřebu si zuby čistit i přes den, máme pro vás dobrou radu.

„Nečistěte si zuby bezprostředně před jídlem nebo po něm. Narušíte přirozené pH v ústech. Sklovina je po čištění náchylnější k opotřebení,“ uvádí Iva Seinerová.

Na co se ptali posluchači:
K čemu je dobrá tzv. tkanička na můstek?
Co se začínající paradentózou?
Je potřeba pravidelně vydesinfikovat používaný zubní kartáček?
Doporučuje se bělení zubů?

Odpovědi dentální hygienistky Ivy Seinerová uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.