Program Nová zelená úsporám začíná 1. dubna, vyplácení peněz se má zrychlit

Od 1. dubna si Češi mohou zažádat o dotaci z programu Nová zelená úsporám. Lidé budou moci z programu čerpat peníze na energetické úspory a zateplení rodinných domů a v Praze i bytů. Letos bude k dispozici více než jedna miliarda korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (5)

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (5) | Foto: Karel Chlumec

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO program mění podmínky pro rodinné domy - majitelé, kteří chtějí dosáhnout na příspěvek, už nemusí nutně renovovat dům kompletně.

Teď budou moct získat peníze jen na novou fasádu nebo nová okna a zateplí tak dům jen částečně. Kromě toho by se měla výrazně zjednodušit administrativa.

„Dalšími změnami jsou především výrazně větší rychlost procesování celé administrace,“ říká ministr životního prostředí Brabec.

„To znamená, do tří týdnů se žadatel dozví, zda byla jeho žádost schválena. A tři týdny od dodání dokumentace po realizaci stavby dostane peníze na účet, což je výrazně kratší doba, než byla kdykoli v minulosti.“

Stavaři jsou pro

„Pochopitelně to, co hraje bezesporu velkou roli, je rozšíření na panelové domy i na klasické činžovní domy. V Praze především, protože mimo Prahu je to na evropských penězích,“ oceňuje program prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Stát by měl do roku 2020 na zateplení domů v rámci programu Nová zelená úsporám vynaložit zhruba 27 miliard korun. Materiál k programu dnes schválila vláda. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Peníze na program stát získá z prodeje emisních povolenek.
Pramen: ČTK

„Myslím, že je to cesta správným směrem, protože zanedbanost bytového fondu je v České republice poměrně děsivá,“ dodává Matyáš.

Zároveň ale kritizuje, že na stavbu už nebude nutné používat jen materiály ze speciálního, úřady schváleného seznamu. Rekonstrukce navíc budou moct dělat i necertifikované firmy.

„Potenciálním rizikem by mohlo být vypuštění certifikace materiálů a dodavatelů, to znamená to, co platilo v předchozím období. Dodávat mohly jen kvalitní, certifikované firmy,“ připomíná ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

„Ale jestli to bude opravdu rizikem a projeví se to nějak negativně, to nám ukáže až čas.“

Konkrétní požadavky bude Státní fond životního prostředí zpracovávat od poloviny května.

Další velké změny budou v programu příští rok, kdy stát začne finančně podporovat instalace fotovoltaických solárních panelů na střechy rodinných domů.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme