Ukrajinský prezident i premiér chtějí do čela státních společností dosadit cizince

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce zbavit místní oligarchy zbytnělého vlivu na politiku a ekonomiku země. Podobný plán má i vláda. Premiér Arsenij Jaceňuk chce do čela významných státních společností dosadit cizince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Vedení Ukrajiny chce vrátit státu kontrolu nad strategickými energetickými podniky. Jde také o společnosti Ukrnafta a Ukrtransnafta, o které vedli téměř ozbrojený spor prezident Petro Porošenko a oligarcha a dněpropetrovský gubernátor Ihor Kolomojskij, který prostřednictvím svých lidí obě společnosti kontroluje.

Spor sice nakonec skončil ve prospěch státu a Porošenko v úterý Kolomojského odvolal, ale podle prezidenta i premiéra je nutné zpřetrhat všechny korupční vazby, které se na Ukrajině za léta vytvořily. Ukrajina patří mezi nejzkorumpovanější státy světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Ukrajině začíná tažení proti oligarchům a korupci. Situaci na Ukrajině sleduje moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Zamezení vlivu oligarchů na strategické podniky na Ukrajině by podle Porošenka i Jaceňuka pomohlo, kdyby státní společnosti v budoucnu vedli kvalitní profesionální zahraniční odborníci. Tento management má vzejít z konkurzu, který se má konat za otevřených podmínek.

Na Ukrajině už cizinci působí i ve vládních funkcích. Ministryní financí je občanka Spojených států Natalia Jaresková, ministrem ekonomického rozvoje je Litevec a podnikatel Aivaras Abromavičius a ministrem zdravotnictví Gruzínec Alexander Kvitašvili. Jako prezidentův poradce působí bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme