Nový zákon o žalobcích počítá se zrušením vrchních státních zastupitelství

Posílit odpovědnost a nezávislost státních zástupců chce nový zákon o žalobcích. Zároveň prosazuje zrušení vrchních státních zastupitelství a omezuje právo ministerstva spravedlnosti na informace z trestních řízení. Tento návrh zákona údajně má, na rozdíl od předchozích verzí, podporu všech zainteresovaných stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfa resortu spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) má vzniknout i speciální tým žalobců.

„Součástí zákona je silný jednostupňový a od všech vnějších vlivů izolovaný speciál, což je zvláštní státní zastupitelství pro vyšetřování korupční a hospodářské kriminality. Ve zbytku je soustava konstruována jako třístupňová, to znamená bez vrchních státních zastupitelství,“ přiblížil Pelikán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém návrhu zákona o žalobcích mluvili ministr spravedlnosti Robert Pelikán a prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula

Členy protikorupčního týmu by měli být i neprávníci, například IT specialisté nebo ekonomičtí analytici.

„Měl by fungovat vysoce odborně, což by mělo být zajištěno tím, že v něm nebudou jenom státní zástupci, ale budou tam působit také odborníci z jiných oblastí, které se toho týkají, ať už je to problematika účetnictví, ekonomie, obchodu, obchodního práva a podobně,“ potvrdil ministr.

Vedoucí úřadu pro boj se závažnou hospodářskou kriminalitou by měl vzejít z transparentního výběrového řízení, na návrh nejvyššího státního zástupce ho pak jmenuje ministr spravedlnosti.

„Potom tomu člověku poběží funkční období, ve kterém bude neodvolatelný a bude skutečně zcela nezávislý na komkoliv a na čemkoliv,“ ujistil Pelikán.

"Nezávislost na politicích"

Návrh zákona, který půjde v nejbližších dnech do připomínkového řízení, podporuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Já osobně si myslím, že tak, jak návrh vypadá v současné době, že je skutečně způsobilý jít do připomínkového řízení. Návrh má určitou myšlenku, určitého ducha,“ vysvětlil.

Prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula je přesvědčen, že díky novému zákonu by státní zástupci dosáhli větší nezávislosti na politicích:

„Nejvyššího státního zástupce dnes může vláda odvolat prakticky kdykoliv a bez uvedení jakéhokoliv důvodu, zatímco podle navrhovaného zákona by nejvyšší státní zástupce, jakožto hlava státního zastupitelství, byl jmenován na určité funkční období a po dobu funkčního období by byl odvolatelný pouze za předně vymezených zákonných podmínek.“

Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme