Textilky chtějí dovozu čelit kvalitou

20. prosinec 2004

Starosti s uvolněním obchodu s textilním a oděvním zbožím z asijských zemí od ledna příštího roku mají i jihočeští výrobci. Snaží se proto o optimalizaci výroby a zákazníky si chtějí udržet kvalitou nabízeného zboží.

Společnosti o propouštění zaměstnanců prozatím neuvažují, mnohé se restrukturalizovaly a snižovaly stavy pracovníků již letos. "Hledáme řešení a přemýšlíme i o netradičních formách řešení této situace," řekl ČTK obchodní ředitel a.s. Otavan Třeboň Lubomír Skála. Dodal, že podrobnosti nechce zveřejnit kvůli obavám z konkurence. Společnost vyrábí mimo jiné pracovní, profesní a ochranné oděvy. Důsledky zrušení dovozních kvót na textil jsou podle Skály těžko odhadnutelné. Určitě ale podle něj výrazně nároste podíl zboží dovezeného z třetích zemí. "Řada z nás bude muset přemýšlet, co těm lidem nabídnout jiného," uvedl Skála. I ostatní textilky mají připravené podobné scénáře. Například písecký Jitex spoléhá na značkové zboží. Plánuje, že se bude orientovat na jiné zákazníky než ty, kteří vyhledávají levné oblečení z dovozu.

Některé jihočeské firmy letos prošly restrukturalizací a propouštěly své zaměstnance. Otavan Třeboň a písecký Jitex rozdaly stovky výpovědí, jindřichohradecké TEBO a Alma Nová Bystřice desítky. S dalším snižováním stavů prozatím vyčkávají.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio