Soud pro Jugoslávii předvolal zpět do Haagu nacionalistu Šešelje

Srbský nacionalista Vojislav Šešelj prý porušil pravidla podmínečného návratu do vlasti a měl by se vrátit před mezinárodní soud. Nařídil mu to Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v nizozemském Haagu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojislav Šešelj mohl v Srbsku kandidovat ve volbách do parlamentu v roce 2012, přestože byl ve vězení

Vojislav Šešelj mohl v Srbsku kandidovat ve volbách do parlamentu v roce 2012, přestože byl ve vězení | Foto: CC BY-SA 3.0, Micki

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii Šešelje podmínečně propustil, aby se obviněný mohl doma léčit z rakoviny. Podmínkou ale bylo, že nesmí ovlivňovat svědky a že se vrátí, jakmile ho k tomu soud vyzve.

Ale právě tuto poslední podmínku Šešelj porušil. V reakci na výzvu v podstatě zopakoval slova, která řekl hned po návratu domů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud pro Jugoslávii si předvolal zpět nacionalistu Šešelje, informuje Zdeněk Novák

„Dobrovolně se nikdy nevrátím, to je jisté. Jak se k mému vydání postaví současný režim, to se teprve ukáže."

A vzápětí dodal, že proti dopadení a převozu do Haagu se bude všemožně bránit:

„Budou na mě nejdřív muset vydat zatykač, zatknout mě. A pak o tom musí rozhodnout soud. A navíc mám právo na odvolání a udělám všechno proto, abych svému zatření a vydání zabránil.“

„Je také hezký politický paradox, že mě budou zatýkat a vydávat ti, kdo byli moji hlavní komplicové v těch údajných válečných zločinech a zločinech proti lidskosti," uvedl Vojislav Šešelj.

Tím míří na své dva někdejší kolegy ze Srbské radikální strany Aleksandra Vučiće a Tomislava Nikoliće, kteří dnes zastávají posty srbského premiéra a prezidenta.

Premiér Vučić na rozhodnutí soudu reagoval podrážděně, komentovat ho ale prý bude až za několik dní. Podle jeho koaličních kolegů je to ale útok na Vučićovu vládu s cílem destabilizovat zemi.

Prý je to odveta za to, že Vučić minulý týden označil bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí za agresi.

Obvinění z válečných zločinů

Vojislav Šešelj byl obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle obžaloby je spáchal, když se v 90. letech podílel na etnických čistkách nesrbského obyvatelstva v Bosně a oblastech se srbskou většinou v dnešním Chorvatsku, takzvané Krajině.

Hrozí mu za to 28letý trest. Šešelj se soudu sám přihlásil v roce 2003 a tvrdil, že mu obvinění nikdo neprokáže.

Haag ICC - Mezinárodní trestní tribunál | Foto: Pavel Novák

mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme