Papež dostane jako dar k Velikonocům plzeňské pivo a sklenici od Bořka Šípka

Papež František dostane na Velikonoce české pivo z Plzně. Podobný dar už v minulosti dostávali jeho předchůdci. Součástí daru je i speciální půllitr, který pro Svatého otce pak vytvořil známý umělec Bořek Šípek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František vyzval během tradičního vánočního poselství Urbi et orbi ke smíru

Papež František vyzval během tradičního vánočního poselství Urbi et orbi ke smíru | Zdroj: Reuters

Poutníci z celého světa se v těchto dnech sjíždějí do Vatikánu, kde se zúčastní oslav zmrtvýchvstání Ježíše Krista – míří zejména na nedělní mši, kterou bude na Svatopetrském náměstí sloužit papež František.

Dnes za Svatým otcem vyrazil i starší obchodní sládek Václav Berka, ten však má jiné úkoly. Přiváží papeži, stejně jako v minulých letech, jako velikonoční dar pivo z Plzně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o pivu pro papeže natočil redaktor Robert Mikoláš

„Každý rok posíláme tolik láhví, kolik je právě letopočet, takže jsme začínali na 2010, dneska už 2015 třetinkových lahví. To je várka, kterou jsme zhruba před pěti týdny založili, kdy jsme požehnali surovinám za přítomnosti plzeňského biskupa, pana Františka Radkovského,“ říká Václav Berka.

Jak připomíná, jde o obnovení tradice, která začala už v roce 1903 v době pontifikátu Lva XIII. „Lvu XIII. bylo doporučeno, aby toto pivo používal, aby ho vychutnával, protože měl určité zdravotní problémy. A jemu se to pivo tak zalíbilo, zachutnalo mu, že se stalo součástí pravidelných dodávek do Vatikánu,“ dodává Berka.

Český ležák se tak i letos stane součástí oficiálních velikonočních událostí, sám papež František ho navíc bude moci ochutnat ve speciálním půllitru od Bořka Šípka. Umělec se prý snažil ve svém díle spojit prvky křesťanské a pivní tématiky.

„Moje první myšlenky šly směrem symbolické sklenice, která pivo víceméně symbolizuje, reprezentuje, než aby byla vysloveně použitelná,“ poznamenal Šípek.

Při tvorbě myslel i na Františkovu osobnost. „Vzhledem k tomu, jakého máme teď papeže – skromného, sociálního a v uvozovkách praktického – tak se i ta sklenice posunula do takové možná elegantní formy, ale formy, která je naprosto praktická, do které se vejde půllitr plzeňského piva,“ vysvětluje Bořek Šípek.

Pro dokonalý tvar musela nejdříve vzniknout perfektní dřevěná forma na míru, do které pak bylo sklo vyfoukáno za pomoci sklářské píšťaly.

A jak český výtvarník a umělec podotýká, vlastní technologie výroby byla plně ekologická, založená pouze na manuální zručnosti a kapacitě plic sklářů.

Robert Mikoláš, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme