Turecko bojuje s vypadky proudu. Bez elektřiny jsou Istanbul i Ankara

Několik oblastí v Turecku postihl rozsáhlý výpadek proudu. Média mluví o největším blackoutu za posledních 15 let. Bez elektřiny je víc než 20 velkých měst. Ve velkých městech způsobil blackout dopravní chaos. Objevily se spekulace, že může jít i o kybernetický útok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na několika místech v Turecku vypadl proud, bez elektřiny je i Istanbul, nejezdí tam tramvaje ani metro

Na několika místech v Turecku vypadl proud, bez elektřiny je i Istanbul, nejezdí tam tramvaje ani metro | Zdroj: Reuters

V ulicích největšího tureckého města Istanbulu od rána panoval zmatek. Veřejná doprava zkolabovala a pohyb na silnicích komplikovaly nefunkční semafory. Istanbulský dopravní podnik podle BBC během dne většinu svých linek obnovil.

Velká část metropole ale dál zůstává bez elektřiny. Proud funguje jen ve čtvrtích, které mají k dispozici generátory. Podobná situace je i v řadě dalších tureckých měst.

Záchranáři vyprošťovali také lidi z nepojízdných výtahů. Mimo provoz jsou i vlaky pod průlivem Bospor. Blackout zasáhl i letecký provoz. Problémy se zásobováním elektrické energie má 11 z 16 kontrolních stanovišť tureckého řízení letového provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve velké části Turecka vypadla elektřina. Bližší informace zjišťoval redaktor Martin Ježek

Příčina výpadku zatím není jasná. Podle nejnovějších zpráv za problémy nejspíš mohou komplikace v přenosovém vedení.

Turecký premiér Ahmet Davutoğlu uvedl, že krizový štáb nyní vyšetřuje všechny možné důvody výpadku energie. „Prověřujeme všechny možné příčiny výpadku, včetně,“ teroristického útoku,“ prohlásil premiér.

Ministr energetiky Taner Yıldıze řekl, že v některých městech už podařilo zprovoznit záložní linky energie.

Spotřeba elektřiny v Turecku poslední dobou stoupá. Důvodem je rostoucí počet obyvatel i ekonomický růst. Výpadky takového rozsahu jsou ale neobvyklé.

Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme