Zloději se nejčastěji vkrádají do bytů, když jste doma. Ani nemusíte spát

31. březen 2015

Přijdete unavení z práce. Kabát s peněženkou v náprsní kapse pověsíte v předsíni na věšák. Kabelku s mobilem a tašku s notebookem položíte na botník a hned vedle klíče od auta. Ideální kombinace pro zloděje. Sedíte s rodinou v kuchyni u večeře nebo se díváte v obýváku na televizi. Byt není zamčený a všechno, co má hodnotu je na dosah ruky. K otevření dveří stačí jenom plastová karta a ke krádeži pár vteřin. Takový je obvyklý scénář dnešních vloupání.

Praktické rady pro naše klidné spaní nám v rozhlasové Radioporadně nabídl odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček. Triky zlodějů sleduje už pětadvacet let.

Vyplatí se otočit klíčem v zámku

„Západka se dá snadno a potichu vycvaknout. Ve chvíli, kdy si uvědomíte, že slyšíte nějaký šramot, je už zloděj na ústupu. Ke střetnutí dochází jen výjimečně,“ říká Ivan Pavlíček. Další skupina pachatelů má v oblibě noc. Na nezvanou návštěvu přichází mezi druhou až čtvrtou ranní, kdy je náš spánek nejhlubší.

„Lidé na to přijdou až druhý den ráno. Je to pro ně šok. Často pak nemohou spát a bojí se o svou bezpečnost a samozřejmě i soukromí,“ uvádí Ivan Pavlíček. Není výjimkou, že se oběti těchto případů vloupání obracejí později na psychologa nebo na organizace typu Bílý kruh bezpečí. A ještě jedna cesta zloděje láká. V létě často spíme při otevřeném okně, které přímo vybízí k akci. Tady nás ochrání jedině mříž.

Po čem jdou zloději?

Mobilní telefony, tablety, laptopy, které se dají snadno prodat. Cenným úlovkem jsou osobní doklady. Na černém trhu se dají výhodně zpeněžit. Taková ztráta okradenému dokáže nepříjemně ztrpčit život. Podvodníci si totiž na jména nic netušících obětí berou spotřebitelské půjčky nebo půjčují drahá zařízení.

„Rizika spojená se zneužitím dokladů jsou obrovská. Na vaši občanku se dají půjčit kola, lyže, bruska na parkety apod. a vy to potom zaplatíte,“ varuje Ivan Pavlíček a radí krádež dokladů hlásit okamžitě.

Když nejsme doma

Nemá smysl koupit si perfektní bezpečnostní zámek, když si k němu nepořídíte i bezpečnostní dveře lepší kategorie. Pokud bydlíte v přízemí nebo naopak pod střechou, dejte důraz na ochranu i oken a balkonových dveří. „Do posledních pater zloději slézají po žebřících nebo se tam slaňují,“ říká Ivan Pavlíček.

I když máte pocit, že doma nemáte nic cenného, vyplatí se chránit se. Mezi zloděje patří i narkomani, kteří si do vašeho bytu přijdou jenom pro pár stovek na dávku. Když nic nenajdou, zničí vám domov. Vezmou láhve, které najdou v lednici nebo ve skříni, rozbijí je a zašpiní zařízení bytu.

Elektronické zabezpečení

Dnešní systémy se dají namontovat bez poškození interiéru bytu, protože jsou bezdrátové. Dají se napojit na centrální pult ochrany. Ochránit svůj byt můžete už od deseti tisíc korun. Výjezdová služba se pak platí měsíčně paušálem od 600 Kč měsíčně.

Kudy chodí nezvaná návštěva?

- dveřmi (48 %)
- hlavními dveřmi (33 %)
- dveřmi z chodby (9 %)
- zadními dveřmi (6 %)
- okny (37 %)

Kritická místa ochrany bytu

ovlivňují všechna kritická místa dveřního prostoru, a to zejména:
- zárubeň (neboli rám)
- dveřní křídlo (dveře jako takové)
- závěsy, panty (uchycení dveří)
- uzamykací mechanismus

V Radioporadně zazněla i další témata. Jak zabezpečit rodinný dům? Proč je dobré zabezpečení netajit? Proč vás pes, který štěká a kouše, neochrání? Odpovědi Ivana Pavlíčka uslyšíte v záznamu pořadu.

autor: PRO
Spustit audio