OBRAZEM: Americká vojenská technika přilákala v Praze tisíce lidí

Kasárna v pražské Ruzyni se dnes otevřela pro veřejnost. Lidé se mohli setkat s americkými vojáky, kteří na základnu dorazili během včerejšího dne. Zároveň si mohli prohlédnout jejich bojovou techniku. I přes nepříznivé počasí dorazily tisíce lidí z celé republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z amerických transportérů byly nadšené především děti

Z amerických transportérů byly nadšené především děti | Foto: Filip Jandourek

S americkými vojáky se setkal i premiér Bohuslav Sobotka. Techniku si prohlédli také ministr obrany Martin Stropnický a americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro.

Návštěvu v kasárnách si užili i ti nejmenší | Foto: Filip Jandourek

Lidé využili možnosti setkat se s americkými vojáky | Foto: Filip Jandourek

Z amerických transportérů byly nadšené především děti, vojáci je vysazovali i na korby aut. „Přišla spousta lidí a jsou výborně naladěni. Je tady hodně dětí, které mají možnost se podívat na vojenskou techniku. Vojáci jsou strašně milí,“ svěřila se jedna z návštěvnic ruzyňských kasáren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ruzyňských kasáren se na americkou vojenskou techniku přišly podívat tisíce lidí. Mezi nimi natáčela Eva Rajlichová

Lidé si v Ruzyni užili i rockový koncert, při kterém se na podiu vystřídala celá řada českých hudebníků.

Vojáci dostali kamion piva

Americkým vojákům nosili koláče, tatranky i pardubický perník, ale především pivo v plechovkách. Zlatého moku dostali vojáci dokonce plný kamion.

Děti vojáci vysazovali i na korby aut a transportérů | Foto: Filip Jandourek

Na americkou vojenskou techniku se přišel podívat i ministr obrany Martin Stropnický | Foto: Anna Kottová

„Pozvat někoho na pivo v našich končinách je vždycky spojeno s projevem vstřícnosti, je to přátelské podání ruky. Vzhledem ke skutečnosti, že tento průjezd amerických vojáků lze chápat velmi silně jako připomenutí událostí před 70 lety, přišlo nám toto milé gesto jako vhodná forma,“ myslí si předseda Česko-německé obchodní komory Thomas Maria Miklas.

Víceúčelové vozidlo Humvee | Foto: Anna Kottová

Američané tak byli z přijetí v Čechách nadšení. „Byl jsem upřímně překvapený, jak milí jsou zdejší lidé. Bylo to úplně nejlepší přijetí, které jsme při návratu na základnu v Německu měli. Češi se s námi chtěli fotit a dokonce nám nosili dárky,“ popsal jeden z vojáků, Andrew Pinzola z Arizony.

Obrněný transportér Stryker | Foto: Anna Kottová

V rámci takzvané Dragounské jízdy se více než 500 amerických vojáků se 115 armádními vozidly přesouvá přes Česko ze cvičení v Pobaltí na základnu v Německu. Vojáci zůstanou v kasárnách do zítřka, po půl šesté ráno se vydají do Německa.

Těžké nákladní taktické vozidlo HEMTT | Foto: Anna Kottová

Igor Maňour, Eva Rajlichová, Simona Bartošová, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme